Nieuws

Coronacrisis extra reden om in ETF's te beleggen

De koerswinst van vijf Amerikaanse technologiebedrijven maskeert dat het met de rest van de aandelen niet goed gaat. Voor beleggers een extra reden om in ETF's te beleggen.

Economen vragen zich af hoe het mogelijk is dat de Amerikaanse S&P 500-index dit jaar op winst staat, terwijl de VS een van de zwaarst door het coronavirus getroffen landen is.

Natuurlijk komt dat deels door de omvangrijke steunpaketten van overheden en centrale banken. Een andere reden is dat het in werkelijkheid helemaal niet zo goed gaat met de beurs. Dat de S&P index gestegen is, komt slechts door een handvol bedrijven.

Big-tech

Als de big-tech-bedrijven Alphabet, Amazon, Apple, Facebook en Microsoft - samen goed voor 20% van de marktkapitalisatie - buiten beschouwing worden gelaten, blijft er van de winst van de S&P niks meer over. De overige 495 bedrijven staan dit jaar op een verlies van ongeveer 5%.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Volgens vermogensbeheerder Adam Grossman kunnen hier twee lessen uit worden getrokken, schrijft hij in op Humble Dollar. Ten eerste zijn Amerikaanse aandelen minder duur dan ze lijken. Ten tweede hebben indexbeleggers wederom het gelijk aan hun zijde.

Stockpicking

Dat is een kwestie van kansberekening. Er zijn namelijk maar vijf echt grote winnaars - Tesla zit niet in de S&P - dit jaar op 500 bedrijven. Hoe groot is de kans dat een belegger juist die aandelen eruit had gepikt?

Die is heel klein, terwijl belegegrs met een ETF altijd zeker zijn dat zij alle aandelen in portefeuille hebben. Beleggers die beweren dat ze van tevoren wisten dat de big-techaandelen zouden stijgen, neemt Grossman niet al te serieus.

Daarvoor is de beurs te onvoorspelbaar. In vorige crises waren het juist groeiaandelen die de zwaarste klappen kregen. Het kan heel goed zijn dat dit de volgende crisis weer het geval is.

Een verstandig belegger moet daarom in zijn ogen zorgen voor een brede spreiding. En de goedkoopste manier om een gediversifieerde portefeuille te krijgen is met een ETF. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?