Nieuws

Europese fondsbeleggers ontvluchtten massaal de beurs

Europese beleggers stapten afgelopen maand massaal uit fondsen. Vooral obligatiefondsen werden verkocht, schrijft Detlef Glow van Lipper.

Europese beleggers namen in maart tijdens de grote sell-off het zekere voor het onzekere en drukten op de verkoopknop. De snelle verspreiding van het coronavirus, de lockdown en de 100% kans op een recessie maakten huiverig. De Europese fondsindustrie werd geconfronteerd met een gigantische uitstroom. 

Opmerkelijk, vooral obligatiefondsen (-134,9 miljard euro) gingen de deur uit. De verkoop van aandelenfondsen (-48,9 miljard euro), mixfondsen (-38,7 miljard euro) en alternatieve fondsen (-27,7 miljard euro) was minder fors. Vastgoedfondsen (-1,5 miljard) hielden de schade helemaal beperkt, terwijl grondstoffenfondsen (lees: goud) zelfs instroom (+2,2 miljard euro) noteerden.

De totale verkoop van langetermijnfondsen bedroeg afgelopen maand 250,8 miljard euro. Ook de ETF-markt moest er (voor het eerst) aan geloven. Met een uitstroom van 23,2 miljard euro droegen ETF's flink bij aan de zwakke gang van zaken. Ytd bedraagt de totale Europese fondsverkoop min 125,9 miljard euro.

De Europse fondsenverkoop in maart 2020: Vooral obligatiefondsen gingen eruit

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Britse aandelen (+3,9 miljard euro) was afgelopen maand de best verkochte subcategorie, gevolgd door edelmetalen (+3,7 miljard euro) en Zwitserse aandelen (+2,2 miljard euro). Geldmarktfondsen laat ik buiten beschouwing, want die worden vooral gebruikt om kort cashposities te parkeren.

Britse aandelen waren nog wel in trek

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Welke fondscategorieën zagen de meeste beleggers wegrennen? Wereldwijde obligaties in Amerikaanse dollars (-25,5 miljard euro) werden het meest verkocht, gevolgd obligaties opkomende markten in harde valuta (-13,3 miljard euro) en Amerikaanse aandelen (-10,7 miljard euro).

 Vooral wereldwijde obligaties in USD uit de gratie

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus