Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Cash is weer king?

Erg bang voor het coronavirus lijken beleggers niet. Er is in ieder geval geen sprake van een algemene risk-off-modus. Toch is cash overwogen bij assetmanagers. Een duostrategie?

De consensusview voor cash is op dit moment overwogen. Dat is opmerkelijk, want assetmanagers zijn ook positief over risicovolle beleggingscategorieën.

Een argument om voor cash te gaan is dat het rendement op met name Amerikaanse cashposities niet meer zo heel erg veel afwijkt van het portefeuillerendement.

Maar niet alle assetmanagers zijn positief over cash. De argumenten tegen het aanhouden van cash is vooral dat er dit jaar nog een aantal renteverlagingen door de Fed en ECB mogelijk zijn, waardoor risicovollere beleggingen te prefereren zijn boven cash.

Overwogen in cash

Franklin Templeton - "Rendement blijft niet achter"

"Het rendement op kasgeld blijft aantrekkelijk voor ons, waarbij het rendement op korte termijn Amerikaanse staatsobligaties overeenkomt met de normalisatie van het gevoerde monetaire beleid. Kasgeld loopt hierdoor meer in de pas van het portfoliorendement, wat zorgt voor een hogere aantrekkelijkheid."

Pictet AM - "Vermijd duurste delen van de markt"

"Het ontbrekende stukje in de puzzel van wereldwijde stimuleringsmaatregelen is China, maar de stijgende inflatie en bedrijfsschulden in China houden Beijing tegen. Het is daarom zinvol voor beleggers om de duurste financiële marktsegmenten te vermijden. We handhaven onze neutrale houding ten aanzien van aandelen en blijven overwogen in cash."

Invesco - "Hopelijk is cash niet nodig dit jaar"

"Het cashrendement is laag, maar stabiel en ongecorreleerd met de markt. Wij verlagen onze positie, maar blijven overwogen met een overweging van 5% (2,5% is neutraal). Lagere beleidsrente, voornamelijk in de Verenigde Staten heeft cash minder aantrekkelijk gemaakt."

Onderwogen in cash

Aberdeen Standard Investments - "Meer kansen voor risico"

"Met de extreem lage rentestanden wereldwijdzien wij betere mogelijkheden in risicovolle assets."

Northern Trust - "Wij verwachten meer renteverlagingen in 2020"

"De beleidsverandering van de Federal Reserve aan het einde van 2018 heeft geleid tot drie renteverlagingen in 2019, wat druk zet op de cashrendement. Hoewel de Fed zegt dat er niet nog meer renteverlagingen aankomen, verwachten wij nog twee renteverlagingen in 2020. Lagere rentestanden voor kortere looptijd zorgen voor betere kansen voor kredietproducten met een langere looptijd. Wij zien cash als een categorie die voornamelijk gebruikt wordt om te voldoen aan de korte termijn liquiditeitsbenodigdheden en blijven daarom onderwogen."

Neuberger Berman - "Voorkeur voor aandelen en obligaties VS"

"Een recessie is niet aannemelijk voor het einde van 2020, maar de laat cyslische dynamiek is wel merkbaar. Verder vinden wij dat het risico van een niet-fficiënte marktallocatie oploopt. Dit lijdt ertoe dat wij een lager risicoprofiel hanteren op asset- en regionaalniveau. Wij hebben een voorkeur voor Amerikaanse aandelen en krediet boven niet-Amerikaanse markten. Verder zijn wij voor het eerst overwogen in cash."

Achmea IM - "Cash heeft een negatief verwacht rendement"

"Het verwacht rendement op kasgeld is negatief door ruim ECB-beleid." 

Neutraal over cash

ING Investment Office - "Meer risicovollere beleggingen"

“Licht economisch herstel en stimulerend beleid van de centrale banken vormen prima omstandigheden voor risicovollere beleggingen.”

Amundi - "Positief en negatief over cash"

Hanteert een min voor Europees kasgeld, een plus voor Amerikaans kasgeld.  


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Assetallocatie