Nieuws

De vijf aandachtspunten voor januari

Waar moeten beleggers deze maand op letten? Het lijstje aandachtspunten van Chief Global Market Strategist Kristina Hooper van Invesco telt vijf zaken.

  1. VS x Iran - Het conflict in het Midden-Oosten is een van de belangrijkste kwesties deze maand. Het kan leiden tot een slechter sentiment onder bedrijven. Tot nu toe reageerden de financiële markten bescheiden.

  2. Fed redt - Hooper verwacht dat de Federal Reserve, het Amerikaans stelsel van centrale banken, bijspringt als het conflict tussen de VS en Iran alsnog uit de hand loopt. “Ondanks zorgen rondom de Irankwestie, ondersteunt dit de Amerikaanse aandelenmarkt." Verder houdt ook Hooper het rentebeleid van de Fed scherp in de gaten. De zogenoemde dot-plot geeft aan dat er dit jaar geen renteverlagingen in het vat zitten, maar de bereidheid om de rente te verhogen is er evenmin.

  3. Handelsakkoord VS en China - President Trump kondigde aan op 15 januari de eerste fase van het handelsakkoord tussen de VS en China te ondertekenen. Volgens Hooper is nog onduidelijk of China zich zal verplichten tot daadwerkelijke aankoopniveaus van Amerikaanse goederen. “Maar wat positief is voor China, kan negatief zijn voor de Europese Unie als de VS besluit een handelsoorlog met de EU te beginnen.”

  4. Brexit definitief - Op 31 januari stapt het Verenigd Koninkrijk definitief uit de EU. Een handelsakkoord met de EU moet er voor het einde van dit jaar liggen. “Johnson weigert de EU om een verlenging te vragen en dit verhoogt onnodig de economische beleidsonzekerheid,” schrijft Hooper. “Het vergroot zelfs de kans op crash-out uit de EU.”

  5. De come-back van aandelen EM - Een hawkish opstelling van de Fed zou problematisch uitpakken voor Amerikaanse aandelen. Die waren vorig kalenderjaar een van de best presterende beleggingscategorieën. In het laatste kwartaal echter presteerden aandelen uit opkomende markten (+11,3%) beter dan hun Amerikaans evenknie (+8,6%).  “We houden in de gaten of deze trend zich voortzet, vooral gezien het aanhoudende stimulerende beleid in China,” aldus Hooper.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?