Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Alleen Candriam is overwogen Europese aandelen

Europese aandelen bungelen bij de meeste assetallocators, ondanks het aantrekkelijke dividend en de relatief lage waardering, onderaan de kooplijstjes. Uitzondering is het Belgisch-Franse Candriam. Dat gaat voor Europese aandelen.

Het negativisme over Europese aandelen onder vermogensbeheerders komt vooral door macrofactoren, zoals de lage inflatie en de angst voor een recessie. Die risico's zijn blijkbaar nog niet in geprijsd.

De enige partij die Europese aandelen op (voorzichtig) overwogen heeft staan, is de winnaar van de Alpha Research regio-alloactie-award van dit jaar, Candriam. Alpha Research heeft de verschillende adviezen voor Europese aandelen op een rij gezet.

Positief

Candriam

  • Eurozone: "“Binnen de eurozone is de positionering nauwelijks overwogen. De meest recente Duitse Ifo-index vertoont de eerste tekenen van stabilisatie. In Europa komen fiscale stimuli stilaan op de agenda. Er ligt nog altijd een unieke kans nu het beleid van de ECB voorspelbaarder is."
  • Europa buiten de euro: "De Brexit-kwestie is bijna opgelost, maar het politieke rumoer vertroebelt ons zicht op de mogelijke uitkomsten. De waardering van Britse aandelen is aantrekkelijk." 

Negatief

Aegon Asset Management

Fidelity International

Franklin Templeton

  • "De economische activiteit in Europa is afgenomen door zorgen over de wereldhandel en lagere productiviteit. Dat zorgt voor een negatief sentiment. De ECB heeft nieuwe stimuleringsmaatregelen aangekondigd, maar banken vertragen dit. Onze mening reflecteert een markt die bedrijven hierdoor lager waardeert. Wij zijn wel eerder voorzichtig dan bearish." 

J.P. Morgan AM

NN Investment Partners

Standard Life Investments

  • "De economische expansie in Europa hapert en fundamentals zijn een stuk zwakker dan andere regio’s. De appreciatie van de euro en politieke risico’s aan de rand van Europa zorgen voor een terughoudende interesse in Europese aandelen." 

UBP AM

  • "De outlooks 2020 voor Japan en Europa hebben wij naar beneden bijgesteld na zwakte in de industriële sector en het wegblijven van autonome groei in deze regio's. In Europa zouden de negatieve rentes en het herstarten van het ECB obligatie-opkoopprogramma de eurokredietmarkt, waar de rente in bepaalde segmenten nog positief is, moeten ondersteunen." 

Neutraal

BlackRock 

  • "Wij vinden Europese aandelen te duur tegen de macro-economische achtergrond. Maar, de dovish houding van de ECB zou enig tegengewicht voor aandelen kunnen bieden. Handelsruzies, afzwakkende Chinese economische groei en politieke risico’s zijn de voornaamste uitdagingen voor Europa. Het hervatten van het opkoopbeleid van de ECB ondersteund onze overwogen houding jegens Europese bedrijfsobligaties, voornamelijk in niet-kernmarkten. Een redelijk steile yield curve is een plus voor eurozonebeleggers."

KBC

  • "De economie van de eurozone zit in een groeidip. Het producentenvertrouwen staat rond het laagste niveau sinds 2013. Ook het consumentenvertrouwen is fors gezakt. De eurozone is een open economie en afhankelijk van wereldgroei en dus kwetsbaar voor groeivertraging in China, handelsoorlogen en mogelijke gevolgen van een harde Brexit." 

Natixis Investment Managers

  • "De nieuwe steunmaatregelen van de ECB zijn niet genoeg om de economische groei in Europa te ondersteunen. Wij geloven dat Europese aandelen hun voordeel kunnen doen met verbeterde outlooks van de wereldhandel en de vraag, wat duidt op een mogelijke bodem voor de Duitse groei en beter Brexitnieuws. Enigszins hogere yields zouden waarde-aandelen, zoals financials, ook moeten helpen."

Europese aandelen zijn niet geliefd

Onderwogen  Neutraal (consensus) Overwogen 
Aegon AM AXA IM Candriam
Fidelity BlackRock  
Franklin Templeton Columbia Treadneedle  
J.P. Morgen AM

ING Investment Office

 
NNIP

KBC

 
Standard Life Investments

Natixis AM

 
UBP    

Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?