Europese fondsbelegger stapt weer in aandelen Afgelopen maand stapten Europese fondsbeleggers massaal in aandelen, mits met een hoofdkantoor buiten Europa, aldus Detlef Glow. 25 oktober 2019 09:00 • Door Detlef Glow Nadat Europese fondsbeleggers in augustus nog massaal uit aandelen waren gestapt, keerden zij afgelopen maand even massaal weer terug. De nieuwste monetaire versoepeling van de ECB en de renteverlaging door de Fed gaven Europese beleggers blijkbaar voldoende vertrouwen om aandelenfondsen te kopen. De bezorgdheid over dalende bedrijfswinsten en de negatieve gevolgen van de handelsoorlog tussen de VS en China wogen blijkbaar minder zwaar. Als gevolg hiervan was september dit jaar de zevende maand waarbij langetermijn-beleggingsfondsen instroom rapporteerden. Aandelenfondsen (+14,3 miljard euro) werden het meest gekocht, gevolgd door obligatiefondsen (+9,7 miljard euro) en mixfondsen (+4,2 miljard euro). Geldmarktfondsen laat ik wederom buiten beschouwing. Die worden immers enkel gebruikt om cash te parkeren en tel ik niet mee als langetermijnbelegging. De totale instroom in Europese langetermijn-beleggingsfondsen in september bedroeg 24,7 miljard euro. Van dit nieuwe beleggingskapitaal ging maar liefst 19,4 miljard euro naar ETF's, wat wel iets zegt over de populariteit van passief beleggen. Europese belegger durft het weer aan Klik op de afbeelding voor een grote versie Meest gekocht in september waren wereldwijde aandelen (+11,3 miljard euro), Amerikaanse aandelen (+5,4 miljard euro) en wereldwijde obligaties, genoteerd in dollars (+4,1 miljard euro). Klik op de afbeelding voor een grote versie Maar afgelopen maand drukten Europese fondsbeleggers ook op de verkoopknop. Amerikaanse obligaties (-4,8 miljard euro), kortlopende euro-obligaties (-2,7 miljard euro), en Amerikaanse obligaties met een middellange looptijd (-2,5 miljard euro) moesten er vooral aan geloven. Ook in september ging de verkoop van Europese aandelen gewoon verder. Klik op de afbeelding voor een grote versie Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Opinie 08:00 Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 08:00 Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.