Nieuws

Olieprijs boven de 100?

Het conflict tussen de VS en Iran neemt steeds ernstigere vormen aan. Sommige analisten voorspellen een prijs van boven de 100 dollar als het conflict verder uitbreidt.

De olieprijs is donderdag omhoog geschoten met 3% naar meer dan 63 dollar per vat Noordzeeolie nadat er een Amerikaanse drone was neergeschoten bij de kust van Iran.

Sommige analisten vrezen dat de olieprijs zelfs tot boven de 100 dollar kan oplopen als de spanningen tussen Washington en Teheran verder oplopen.

"Een klein gewapend conflict zorgt waarschijnlijk al voor een prijs boven de 100,” zegt Henry Rome senior analist bij de Eurasia Group tegen CNBC. “Bij een groter conflict kan het ook 150 dollar of meer worden.”

Overaanbod

De laatste weken was de olieprijs juist sterk gedaald vanwege vrees voor overaanbod. Maar sinds er twee tankers zijn aangevallen in de straat van Hormuz groeit de angst dat olie uit het Midden-Oosten minder makkelijk de wereldmarkt kan bereiken.

De Verenigde Staten beschuldigen Iran van de aanvallen. Iran zelf ontkent er iets mee te maken te hebben.

De olieprijs heeft eerder boven de 100 dollar gelegen en in het geval van een echt conflict is de reele prijs een stuk hoger zegt Michael Rubin, een Midden-Oosten expert aan het American Enterprise Institute in Washington DC.

Tijdelijk 

Rubin denkt wel dat elke prijssprong tijdelijk zal zijn. Het olieaanbod uit de VS is gewoonweg te groot en te flexibel voor een langdurig hoge olieprijs.

Energie-expert Stephen Brennock van PVM Oil Associates denkt dat zelfs 100 dollar een vrij radicale prognose is.

Hij wijst erop dat de markt het wegvallen van 500,000 vaten per dag uit Iran sinds mei ook zonder probleem heeft opgevangen.

De Fed

Er zijn ook meer aspecten die van belang zijn voor de olieprijs. Zo denkt analist Olivier Jakob Petromatrix dat mocht het Iran-VS conflict niet groter worden er ook steun voor de olieprijs kan komen vanuit de Fed als die het aanbod uitbreidt.

Een andere onzekerheid is Opec dat nog altijd een besluit moet nemen over nieuwe productiequota. Op 1 en 2 juli vergadert de Opec hierover.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus