Nieuws
De echte energiecrisis moet nog beginnen
De energiecrisis is voor Europa nog lang niet voorbij, Sterker, de crisis is pas net begonnen. Dat schrijft Justin Thomson van T. Rowe Price.
De prijs voor een vat Noordzeeolie is gedaald van bijna 125 dollar vorig jaar juni tot ruim 80 dollar nu. De prijzen voor aardgas en LNG zijn ook flink gedaald, net als die van diesel en benzine aan de pomp. Is daarmee de energiecrisis achter de rug? Vergeet het maar, zegt Justin Thomson van T. Rowe Price.
Volgens hem is Europa nog lang niet uit de brand. Deze winter komen we waarschijnlijk nog goed door, maar de volgende belooft weer een hele dure te worden met een harde strijd om het beschikbare aanbod. Duurzame energie biedt pas op de lange termijn een alternatief. Dat schrijft Thomson in het rapport The Energy Crisis is Only Just Beginning.

Onderschatting
Volgens Thomson wordt onderschat welke uitdagingen er nog op ons afkomen. Een ding is duidelijk. Rusland komt als leverancier nooit meer terug. “Anders hadden ze de gaspijp Nordstream nooit opgeblazen”. Voor de EU betekent dit dat het Russische gas voor een groot deel moet worden vervangen door LNG uit de VS en Qatar.
In 2022 is dat goed gelukt, mede dankzij gunstige weersomstandigheden en een gedaalde vraag vanuit de industrie. Maar pas op, voor de volgende winter moeten de voorraden weer worden aangevuld en Russisch LNG - dat in 2022 nog een belangrijke deel van de import uitmaakte - is niet meer beschikbaar.
Kritische grens
Thomson: “Simpel gezegd, als de voorraden in de lente dalen tot onder de kritische grens van 50 miljard kubieke meter, dan moet er heel veel LNG worden geïmporteerd om de volgende winter goed door te komen. Bij de huidige vraag betekent dit dat Europa ongeveer 30% van het wereldwijde aanbod moet binnenhalen. Dat zal een grote uitdaging worden, niet alleen omdat het aanbod schaars is, maar ook vanwege de beperkte capaciteit om LNG te verwerken."
Groene alternatieven
Op de lange termijn is Thomson positief over groene alternatieven zoals zonnepanelen en windmolens, maar de harde realiteit is dat het nog jaren zal duren voordat groene energie de rol van fossiele brandstoffen kan overnemen. Het kost nou eenmaal erg veel tijd om de infrastructuur te bouwen.
Voor de korte termijn betekent dit sowieso hogere prijzen voor de consument. Voor overheden betekent het bovendien dat ze een afweging moeten maken tussen het subsidiëren van consumptie of het proberen te verleiden van huishoudens en industrie om het verbruik te matigen.