Nieuws

Minder geld in ETF's in mei

In mei kromp de Europese ETF-markt met 25 miljard euro, geheel door lagere onderliggende koersen. Totaal is er nu 721,6 miljard euro in Europese ETF's belegd, aldus Detlef Glow.

De opmars van ETF's lijkt niet te stoppen. Elke maand gaat er nieuw geld in van Europese beleggers. Ook in mei stroomde er netto ruim twee miljard dollar in deze assetcategorie. Echter, de slechte prestaties van aandelen op de beurs zorgde ervoor dat er per saldo sprake was van een daling van het beheerd vermogen van ETF's. 

Nu werd er voor mei ook wel minder vermogen naar Europese ETF's gealloceerd. Gemiddeld was dit in de afgelopen twaalf maanden 4,4 miljard euro per maand. Nu maar 2,3 miljard euro. 

Net als de afgelopen maanden werd er het meeste nieuwe geld - een miljard euro - in obligatie-ETF's gestopt. De rest werd vooral in aandelen-ETF's (+0,8 miljard), alternatieve beleggingen-ETF's (+0,5 miljard) en mixed assets-ETF's (+0,02 miljard) gestopt.  

Aandelen-ETF's VS in trek

Er was juist sprake van uitstroom bij geldmarkt-ETF's en die waren de afgelopen maanden - met het oog op de rente-onzekerheden - juist best populair. 

 

omzet ETF-categorieën mei 2019

 

In mei werden ETF's die Amerikaanse aandelenindices volgen het best verkocht. Maar ook ETF's op de index van Saudi-Arabië waren gewild. Aandelen-ETF's Japan waren tenslotte ook in trek.

beste en slechts verkopende ETF's mei 2019

Beleggers zijn massaal niet meer zo dol op ETF's op emerging market debt (in lokale valuta). In die beleggingscategorie was sprake van een netto uitstroom van geld van 1,4 miljard euro. Auw. Ook ETF's op emerging markets wereldwijd en aandelen Eurozone werden door beleggers grif van de hand gedaan.  

Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen