Nieuws

Ex-hedgefondsmanager opent aanval op collega's

Steve Diggle vindt dat hedgefondsmanagers te makkelijk, teveel geld verdienen, zonder dat ze daarbij risico hoeven te nemen. Hij sleutelt daarom aan alternatieven die de industrie volledig zullen veranderen.

Van je collega's moet je het hebben, zal een aantal hedgefondsmanagers waarschijnlijk denken als ze de naam Steve Diggle horen. Diggle was vroeger een gerespecteerde naam in hedgefondskringen.

Hij begon zijn carrière bij Lehman Brothers in de jaren tachtig en was in 2002 een van de oprichters van Artradis Fund Management, een hedgefonds gericht op Azië dat miljarden verdiende tijdens de kredietcrisis.

Maar toen daarna een paar jaar volgden met enorme verliezen, besloot hij het fonds op te doeken. Diggle wilde in plaats van te handelen met andermans geld vanaf dat moment handelen met zijn eigen geld en dat van een paar vrienden.

2/20

Voor zijn oude collega’s was dat geen goed nieuws, want zo schrijft Bloomberg, Diggle zag in dat hedgefondsmanagers veel te veel betaald krijgen voor vaak matige prestaties.

Vooral het zogenoemde twee-en-twintig-model dat hedgefondsmanagers vaak gebruiken als basis voor hun inkomen, is volgens Diggle belachelijk.

Bij dit model krijgen hedgefondsmanagers een vergoeding van 2% over het beheerde vermogen, plus 20% van de behaalde winst. Maar als er verlies wordt geleden gaat de rekening voor 100% naar de klant.

Vulpes

Diggle besloot ten strijde te trekken tegen dit model met een eigen fonds Vulpes Kit Trading, waarbij niet de belegger maar de fondsbeheerder een groot deel van het risico draagt.

De eerste 2% verlies zijn helemaal voor Vulpes. Dus een belegger die een miljoen heeft belegd en het fonds verliest 2%, blijft dat een miljoen. De fondsbeheerder moet 20.000 dollar bijleggen.

Bij grotere verliezen biedt Diggle beleggers verschillende opties met een laag en hoog risicoprofiel. Zo kan een risicomijdend pensioenfonds de garantie krijgen dat er nooit grote verliezen geleden worden. De risico's liggen bij Vulpes. De prijs die daarvoor betaald wordt, is dat er ook minder wordt gedeeld in de winst.

De toekomst

Het fonds van Diggle is met 400 miljoen dollar nog vrij bescheiden, maar volgens hem heeft zijn concept wel de toekomst. Of zijn oude collega’s aan die toekomst mee zullen doen, daar is hij sceptisch over, want tot nu toe staan die nog niet te springen.

Victoria Vodolazschi, hoofd investeringen bij adviesbureau Willis Towers Watson in New York, is het daar mee eens. Het is namelijk helemaal niet zo makkelijk om winst te maken met een hedgefonds.

Het is dus goed mogelijk dat er regelmatig jaren tussen zitten waarin een hedgefondsmanager niks verdient. Dat is een risico dat maar weinigen van hen willen nemen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus