Nieuws

Marges assetmanagers op crisisniveau

Door dalende fees, zijn de marges van vermogensbeheerders weer op het niveau van tien jaar geleden.

Aan het beheerd vermogen ligt het niet. Al drie jaar op rij groeien de assets under management. Maar veel meer verdienen vermogensbeheerders daar niet aan, schrijft Institutional Investor.

Uit onderzoek blijft dat de operationele marge van beurgenoteerde assermanagers in 2018 naar 29% is gedaald. 

Dat is in lijn met de winsten van tien jaar geleden, aldus consultantsbureau Casey Quirk. De marges zijn dus op het niveau van de vorige crisis. 

Actieve en passieve fees lager

En dat betekent ook dat de marges sinds eind 2017 met 31% zijn gedaald, ook al steeg het beheerd vermogen de afgelopen twee jaar jaarlijks 7%. 

De dalende fees zijn de boosdoeners van de lagere winsten. De bedragen die vermogensbeheerders voor zowel actief als passief beheer vragen is op jaarbasis 5% gedaald, aldus de consultant. 

In de drie jaar ervoor daalde de actieve fees met 2,5% per jaar, passieve fees kwamen toen 3,5% omlaag. 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen