Nieuws

Beleggers hebben hoge verwachtingen van Brazilië

Beleggers hebben hoge verwachtingen van de kersverse Braziliaanse regering. Maar de beloofde hervormingen zijn lastig.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro werd deze week met open armen ontvangen in Davos. De door hem beloofde hervormingen van de Braziliaanse economie zijn populair bij de aanwezigen van het World Economic Forum. De populariteit geldt niet alleen in Davos.

Ook beleggers zijn gecharmeerd van de plannen van de begin dit jaar aangetreden nieuwe regering. In een enquête onder beleggers van de Spaanse bank Santander, waarover Bloomberg bericht, denkt 68% dat de Braziliaanse beurs dit jaar het best zal presteren van alle Latijns-Amerikaanse landen.

Uit een onderzoek van Bank of America Merrill Lynch blijkt dat liefst 90% van de deelnemers ervan uitgaat dat Braziliaanse beurskoersen dit jaar zullen stijgen. Volgens minister van Financiën, Paulo Guedes, in veler ogen de architect van de hervormingsagenda en ook aanwezig in Davos, komen de hervormingen dertig of veertig jaar te laat.

Weg begrotingstekort

Hij verwijst naar de privatiseringsagenda van de Britse premier Margaret Thatcher, die in de jaren tachtig vergelijkbare hervormingen doorvoerde in het Verenigd Koninkrijk. Maar het mag dan laat zijn, de nieuwe regering is des te ambitieuzer.

Volgens Guedes wordt nog dit jaar korte metten gemaakt met het begrotingstekort. Dat wordt voor een deel gerealiseerd met opbrengsten uit privatisering. Maar er zal ook worden gesneden in de subsidies die links en rechts worden uitgedeeld.

Allemaal om de corruptie in het land de kop in te drukken. Maar Guedes realiseert zich dat dit niet op stel en sprong kan gebeuren. Zijn prioriteit is het sociale zekerheidstelsel te hervormen. Dan gaat het vooral om een noodzakelijk hervorming van de pensioenen. Uit het onderzoek van Merrill Lynch blijkt dat de verwachtingen hierover hoog zijn gespannen.

Geen meerderheid

Liefst 90% van de respondenten denkt dat dit jaar wetsvoorstellen zullen worden geaccepteerd om de pensioenleeftijd te verhogen. Een derde van de respondenten denkt dat dit zelfs al in de eerste helft van het jaar zal gebeuren. Daarmee worden de problemen die de regering heeft waarschijnlijk onderschat.

Bolsonaro mag dan populair zijn door zijn plannen om corruptie aan te pakken, in het Braziliaanse parlement heeft zijn partij slechts 10% van de zetels. Het gaat erom bij ieder voorstel een coalitie van medestanders te creëren. Dat is niet onmogelijk, maar het staat de hervormingen van bijvoorbeeld de subsidies in de weg.

Guedes, een aan de Universiteit van Chicago afgestudeerde econoom, zou het liefst rigoureus in de subsidies snijden. Maar daarmee zou hij zoveel vijanden creëren dat het hervormen van de sociale zekerheid onmogelijk zou worden gemaakt. Het weekblad The Economist is echter gematigd optimistisch.

Hoon van de kiezer

Een combinatie van pragmatisme en geconcentreerde aandacht voor noodzakelijke hervormingen kan succesvol zijn. Bolsonora heeft immers niet alleen het vertrouwen van beleggers. Ook Brazilianen hebben groot vertrouwen in de nieuwe president.

In augustus vorig jaar verklaarde slechts 23% van de Brazilianen optimistisch te zijn over de Braziliaanse economie. Sinds de verkiezing van Bolsonaro eind oktober vorig jaar is dat percentage gestegen naar 65%.

Degene die het hem lastig maken kunnen rekenen op de toorn van de kiezer.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus