Nieuws

Robeco: aandelen EM zijn goedkoop

Robeco ziet verreweg de beste kansen voor aandelen in de opkomende markten. Het waarderingsverschil met de VS is te groot geworden. Deze landen zullen bovendien als eerste profiteren van een tammere inflatie.

Robeco heeft, zeker op de lange termijn, een duidelijke voorkeur voor aandelen uit opkomende markten (EM). In vergelijk tot gevestigde markten zijn EM-aandelen ongeveer 30% goedkoper. Dat is extreem en onterecht, zegt Robeco in zijn Quarterly Outlook van april. 

Het verschil in waardering is op zich niet raar. Onterecht is wel dat het verschil de laatste 10 jaar - feitelijk sinds de eurocrisis van 2013 – sterk is opgelopen. In de VS ligt de k/w van S&P 500-bedrijven rond de 18, in EM is dat 11.

"In de VS ligt de k/w van S&P 500-bedrijven rond de 18, in EM is dat 11"

Het is volgens Robeco sowieso een beetje achterhaalde reflex van beleggers om bij elke crisis geld weg te halen uit EM, terwijl de oorzaak vaak ligt in de ontwikkelde markten.

“We kunnen gerust concluderen dat verreweg de meeste crises van de afgelopen twintig jaar niet zijn ontstaan in de opkomende wereld, maar in de ontwikkelde wereld.”

Rente

Robeco is niet negatief over de gevestigde markten, maar hier loeren wel meer risico’s dan in EM. Het gaat onder meer om het gevaar van hardnekkige inflatie, een recessie en financiële problemen in de bank- en vastgoedsector. De markten zijn momenteel vrij rustig, maar Robeco verwacht dat beleggers nog heel wat turbulente fases te wachten staan.

Positief is dat in de Verenigde Staten de Fed zo goed als klaar is met zijn renteverhogingen. Robeco denkt dat het beleid de rest van het jaar relatief ruim zal zijn om liquiditeitsproblemen te voorkomen. 

In zo’n klimaat passen beleggingen in kwaliteitsbedrijven, met een sterke balans en robuste omzet en winst. Een beurscrisis zoals in 2008 verwacht Robeco niet.

Inflatie

Emerging markets staat niet alleen vanwege hun lage waarderingen op het verlanglijstje van Robeco. Macro-economisch valt er ook wat voor de regio te zeggen.

Qua groei lijkt het op zich mee te vallen in de gevestigde markten. Vooral Europa is onverwacht goed door de energiecrisis gekomen die afgelopen winter dreigde. Ook Japan en de VS lijken aan een recessie te ontsnappen. De emerging markets groeien sneller, maar ook niet extreem, afgezien van China dat in 2023 aan een inhaalrally begonnen is na het opheffen van de laatste corona-lockdowns.

Waar EM echt een macro-economisch voordeel heeft, is bij de inflatie. Robeco denkt dat die in EM veel sneller omlaag zal komen dan in de developed markets. “De inflatie heeft zich nog niet zo embedded in EM’, schrijft Robeco.

Landen als Brazilië, China en India kunnen bovendien meer dan het Westen profiteren van goedkope grondstoffen uit Rusland. Als de inflatie daalt, kunnen in sommmige landen zeer hoge rentes worden verlaagd. Dat is goed nieuws voor de economische groei.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen