Nieuws

Eduard Carmignac nu helemaal uit Patrimoine

Edouard Carmignac (71) stapt nu ook terug als co-beheerder van het grote Carmignac Patrimoine-fonds, waar hij sinds 1989 aan verbonden was. Zijn leeftijd, maar ook de zwakke beleggingsresultaten van Patrimoine, zullen waarschijnlijk hebben meegespeeld om het wat rustiger aan te doen.

De beleggingsstrategie van het multi-assetfonds met een beheerd vermogen van ruim 14 miljard euro komt in handen van David Older (aandelen) en Rose Ouahba (obligaties).

Afgelopen september maakte Edouard Carmignac al bekend zich terug te trekken als beheerder van Carmignac Investissement, een fonds dat alleen in aandelen belegt.

Eduard Carmignac blijft als CIO verbonden aan de vermogensbeheerder Carmignac Gestion die hij in 1989 oprichtte. Hij blijft ook lid van het strategisch beleggingsscomité.

Hij zal de vrijgekomen tijd gebruiken om zich meer bezig te houden met strategische assetallocatie. Tevens hoopt hij eigenzinnige en diepgaande beleggingsideeën te ontwikkelen, die vooral op de lange termijn waarde moeten toevoegen.

Foute beslissingen

Deze diepgaande beleggingsideeën pakten de laatste jaren niet al te best uit, zo gaf Edouard Carmignac vorig jaar toe. Over de afgelopen vijf jaar deed het fonds het jaarlijks 6,6% slechter dan de benchmark. Tegenover Citywire Selector ging Edouard Carmignac met de billen bloot. "De laatste jaren waren exceptioneel slecht in de 28-jarige geschiedenis van het bedrijf." Er waren fouten gemaakt.

De belangrijkste misrekening was dat sinds 2012 te weinig rekening was gehouden met de grote invloed van de centrale banken op de beurzen. “Beleggers werden aangemoedigd om steeds meer risico’s te nemen en de ontwikkeling van de echte economie te negeren."

Maar de onverwachte appreciatie van de euro in 2016, waardoor alle buitenlandse beleggingen van Patrimoine rendement inleverden, kwam ook onverwacht. “Om de marktrisico’s te verminderen en extra kansen te grijpen, is twee derde van Patrimoine buiten de eurozone belegd.”

Wat het sjieke mixfonds ook veel pijn deed was de grote shortpositie Duitse staatsobligaties. “De Europese economie, en de Duitse economie in het bijzonder, draaide steeds beter, waardoor wij rekenden op een stijging van de Duitse rente. Die kwam er niet. Wij wachten er nog altijd op.”

Keuze voor cash

Afgelopen december bleek Carmignac de kaspositie van het Carmignac Patrimoine-fonds te hebben verhoogd tot 41%, zo meldde Citywire. De portefeuille-aanpassing was onderdeel van een vermindering van de totale posities.

In een verklaring zei een woordvoerder van Carmignac dat de portefeilleverandering was doorgevoerd om het high conviction-gehalte van het fonds verder te vergroten. De toegenomen liquiditeitspositie moet helpen beschermen tegen een verwachte toename van de volatiliteit.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Assetallocatie