Nieuws

Carmignac kiest voor cash

In de portefeuille van het mixfonds Carmignac Patrimoine zijn de laatste maanden grote wijzigingen doorgevoerd. Het aantal posities is flink gedaald en de cashpositie is verdubbeld tot maar liefst 41%.

De Franse vermogensbeheerder Carmignac heeft de kaspositie van het Carmignac Patrimoine-fonds verhoogd van ongeveer 20% afgelopen zomer tot 41% op dit moment, zo meldt Citywire.

De portefeuille-aanpassing is onderdeel van een vermindering van de totale posities. In de afgelopen paar maanden is het aantal posities teruggeschroefd van 63 naar 53.

In een verklaring zegt een woordvoerder van Carmignac dat de portefeilleverandering is doorgevoerd om het high conviction-gehalte van het fonds verder te vergroten. De toegenomen liquiditeitspositie moet helpen beschermen tegen een verwachte toename van de volatiliteit.

Zwakke prestaties

Carmignac paste eerder dit jaar de line-up van het Patrimoine-fonds aan door David Older, hoofd aandelen, aan het team toe te voegen. Dat team bestond toen nog uit oprichter Edouard Carmignac (foto) en Rose Ouahba, hoofd obligaties bij Carmignac.


Het multi-assetfonds van Carmignac, dat maar liefst 14,8 miljard euro onder beheer heeft en waarvan de kosten volgens Morningstar maar liefst 1,76% bedragen, presteerde de laatste jaren ondermaats.

Dit jaar staat er -10% op de teller. In de afgelopen vijf jaar circa deed het fondss het 6% per jaar slechter dan de benchmark. De keuze voor cash kan daarom ook als een positief marktsignaal worden opgevat.

Lees ook: Wat ging er allemaal mis met Carmignac Patrimoine?


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen