Column

“Verkopen is nog niet aan de orde”

Volgens hoofdstrateeg Luca Paolini van Pictet Asset Management kan de huidige bullmarkt, ondanks alle risico’s, nog wel een jaartje verder. “Dat de inflatie na het volgende kwartaal waarschijnlijk weer zal dalen, is de grootste steun.” Wat staat er op zijn kooplijstje?

Luca Paolini, hoofdstrateeg van Pictet AM, heeft, zoals we van hem gewend zijn, een duidelijke boodschap voor beleggers. “De beursrisico’s zijn groot en deze risico’s zijn duidelijk zichtbaar. Ik noem hoge inflatie, de oorlog in Oekraïne, de terugkeer van Covid in China, de omkering van de rentecurve, monetaire verkrapping en dure Amerikaanse aandelen. Maar nu het beleggingssentiment een nieuw dieptepunt heeft bereikt, is verkopen niet aan de orde. In tijden van pessimisme zijn prijzen namelijk eerder te laag dan te hoog.”

Volgens Paolini is het einde van de bullmarkt nog niet aan de orde. “Die verwachten wij eerder volgend jaar. Dit beursjaar is er nog enige upside voor aandelen. Daarna volgt waarschijnlijk een recessie en een correctie van de aandelenbeurzen.” Pictet AM denkt dat de inflatie volgend kwartaal zal pieken om vervolgens te dalen tot niveaus die hoger liggen dan de doelstellingen van de Fed en ECB. “Het feit dat de inflatie na volgend kwartaal weer kan dalen, is de belangrijkste steun voor aandelen.”

Luca Paolini van Pictet AM

Aandelenpicks

Pictet AM neemt wel alvast het zekere voor het onzekere. Aandelen uit cyclische sectoren, zoals banken, worden afgebouwd en meer geld gaat naar nutsbedrijven en farmaceuten.
Positief is Paolini ook over de chipsector. “Aandelen van chipproducenten zijn nog altijd aan de dure kant, maar de digitalisering gaat gewoon verder en de sector is sterk geconsolideerd. Het kan nog wel een paar jaar duren totdat vraag en aanbod in evenwicht zijn. Tot dan blijven de prijzen van chips hoog. Consumententechbedrijven, zoals Alphabet (Google) en Meta (Facebook), lopen door actief wordende toezichthouders meer risico.”

Paolini rekent voor dit jaar op een aandelenrendement van nul. Met de daling van de MSCI ytd van tegen de 7% valt er voor aandelenbeleggers in de komende maanden nog het een en andere bij elkaar te sprokkelen. Naast de defensieve sectoren en semi’s ziet Paolini goede kansen in Chinese aandelen (want sterk ondergewaardeerd) en de Britse aandelenmarkt (want die leunt sterk op een paar goedkope joekels van grondstoffenbedrijven).

Paolini: “Maar vooralsnog houden we vast aan een neutraal advies voor aandelen. Pas als de economische groei en de winstgroei weer aantrekken, is er reden tot optimisme. Daar is nu nog geen sprake van. Sterker, er bestaat het gevaar dat de inflatie minder daalt dan verwacht. Of dat de oorlog nog veel erger wordt. Of dat er sancties komen tegen China omdat het land te weinig meewerkt in het boycotten van Rusland. Deze risico’s zijn nog niet ingeprijsd.”

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Oekraïne, China en de grondstoffenmarkt

Over de afloop van de oorlog in Oekraïne is Paolini overigens optimistischer dan de markt. “Die rekent op een langdurige oorlog. Ik verwacht al over een paar maanden iets dat op een staakt het vuren lijkt, waarna het conflict op een lager vuurtje wordt voortgezet. Dat scenario zal worden verwelkomd door de markt.”

Pessimistischer is Paolini over een spoedige Chinese aanpassing van z’n zero-Covid-beleid. “Daar is al zoveel politiek kapitaal in geïnvesteerd, dat het beleid niet snel zal worden opgegeven. Bovendien is een aanzienlijk deel van de Chinese ouderen ongevaccineerd, dus de Covid-risico’s zijn er nog altijd groot. Tegelijkertijd gaan lockdowns ten koste van economische groei. Minder economische groei is ook een politiek probleem.”
Desondanks zegt Paolini niet negatief te zijn over de aandelenkansen in China. “In tegenstelling tot andere landen wordt er in China niet monetair verkrapt.” Met name vanwege de lage waarderingen zouden Chinese aandelen volgens Paolini wel eens de grote positieve verrassing van 2022 kunnen worden.”

"Chinese aandelen zouden wel eens de grote positieve verrassing van 2022 kunnen worden"

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Mooie kansen met grondstoffen

Wat zich ook positief kan ontwikkelen, maar wat minder als een verrassing zal komen, is een verdere opleving van grondstoffen. Daarin zit Pictet AM zowel strategisch (lange termijn) als tactisch (korte termijn) overwogen. “Zelfs als de vraag minder wordt, is er nog ruimte voor verdere prijsstijgingen. Deze sector heeft in de afgelopen jaren heel weinig geïnvesteerd. Dat wordt niet zo maar ingelopen.”

Vooral over industriële metalen is Pictet AM enthousiast. “De verduurzaming van de economie, inclusief de energietransitie, vormt een sterke rugwind. Dat houdt de vraag hoog, ook als de economie in een recessie komt.”

Opnieuw in staatsobligaties

Dan nog even naar het rentefront. Paolini verwacht een Europese renteverhoging pas aan het eind van het jaar. Volgens hem zit het bestuur van de Europese centrale bank en in een verduveld moeilijk pakket. “Er is druk op de ECB om te verhogen, maar het is niet verstandig om te verkrappen als een belangrijk land als Duitsland inmiddels in een recessie verkeert. Ook maken de tegenstellingen tussen de noordelijke en zuidelijke staten het lastig om ferme besluiten te nemen. “Ik reken daarom op een vaag terughoudend beleid, waarbij verbaal zal worden geprobeerd om de euro wat sterker te krijgen.”

Grote kans dat Pictet AM binnenkort na lange tijd weer de staatsobligatiemarkt aandoet. “Als de Amerikaanse tienjaars de 3% aantikt, dan wordt het aantrekkelijk om een deel van de Amerikaanse aandelen in Amerikaanse obligaties om te zetten. Die situatie is in Europa nog aan de hand.” Op het moment van schrijven noteert de Amerikaanse 10-jaars 2,91%.

Positief is Pictet AM over kredietwaardige Amerikaanse bedrijfsobligaties én corporate bonds uit de opkomende markten. Ook Chinese en Braziliaanse staatsobligaties staan op het kooplijstje van Pictet AM.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Assetallocatie