Nieuws

Middelgrote beleggingshuizen moeten nu kiezen

De enorme toename van het wereldwijde belegde vermogen hebben de onderliggende problemen van middelgrote beleggingshuizen aardig weten te verhullen. Dat wordt de komende jaren anders. Dan gaan zij door de Vallei des doods, zo voorspelt consultant Bain & Co.

De verhalen over de dreigende ondergang van kleine en middelgrote vermogensbeheerders doen al jaren de ronde, maar tot nu toe valt het allemaal best mee. De sterke groei van het beheerde vermogen hebben het voorspelde onheil weten te voorkomen. 

De komende vijf jaar zal dat echter veranderen, schrijft consultant Bain & Co in een nieuwe studie. Een combinatie van stijgende kosten, dalende winstmarges en stagnerende omzetten zal het verschil tussen de grote en kleine fondsbeheerders sterk doen toenemen.

De enige manier voor kleinere partijen om te overleven is het opzoeken van niches, het oprapen van de kruimels die de grote jongens laten liggen, of fuseren.

Ondernemen in een bullmarkt

Wat de kleinere partijen de laatste jaren op de been heeft gehouden, is de groei van de assets under management, die sinds 2012 met 7% per jaar groeiden. Het is fijn ondernemen tijdens een bullmarkt.

Zowel grote als kleine partijen profiteerden van de sterke rendementen van aandelen én obligaties die het gevolg waren van de gestaag dalende rentestanden in de wereld.

De goede gang van zaken heeft volgens Bain een onderliggend structureel probleem verhuld, namelijk dat de winstmarge elk jaar met circa 2% is teruggelopen. 

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Wind mee

Bain verwacht dat deze trend van dalende marges de komende vijf jaar door zal zetten, en dat tegelijkertijd de groei van de assets under management zal afvlakken. Ooit komt er een einde aan de rugwind.

Bain voorspelt dat de wereldwijde winstpool in 2022 min of meer gelijk zal zijn aan die van 2007. Deze 81 miljard euro zal in 2022 anders worden verdeeld danvijftien jaar eerder. Meer dan in 2007 zullen de winsten terechtkomen bij de Top 10 vermogensbeheerders van de wereld.

Bain spreekt in dit verband van een vliegwieleffect. Dalende winstmarges dwingen vermogensbeheerders nog sterker in te zetten op technologische vernieuwingen, zoals robotadviseurs. De vernieuwingen kosten niet alleen veel geld, maar versterken ook de groei van indexfondsen.

Grote fondsbeheerders, die in staat zijn in hun kosten te snijden én de passieve vermogensbeheerders, die met hun goedkope indexfondsen scoren, zijn spekkoper. Kind van de rekening zijn de middelgrote actieve fondsmanagers.

Uitwegen

Volgens Bain zijn er voor de middelgrote actieve fondsmanagers maar twee uitwegen uit de Vallei des doods. De ene weg is aansluiting zoeken bij grote broers, zoals Amundi en Fidelity, die voldoende omvang hebben om het op te nemen tegen passieve grootheden als BlackRock en Vanguard, die overigens ook actief hun mannetje staan.

De andere weg is om juist kleiner worden en volledig te focussen op bepaalde niches. Dat kan van alles zijn, zoals smallcaps uit Nederland of België, of bedrijfsobligaties uit Oost-Europa. Zo lang het maar bijzonder is, en je in die niche ontzettend goed bent.

raex

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Riskmanagement