Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine en zorgt voor de nodige vrouwelijke versterking op de redactie. Dames beleggen immers beter, toch?

Nieuws

Balans in de IEXFonds 40

Vandaag kunnen beleggers weer opnieuw beginnen; het rendement van 2018 is weg. De IEXFonds 40 houdt een kleine procent over in januari. Aandelenfondsen in de plus, obligatiefondsen over het algemeen in de min.

Een maand in het nieuwe jaar en onze beleggingsfondsen modelportefeuille, de IEXFonds 40, staat gemiddeld op 0,85%. Wat valt op? De toppers van vorig jaar, waaronder Teslin Participaties (+5,27%), JPM Europe Dynamic Small Cap (+3,57%) en MS Global Growth Opportunity (+4,48%), wisten hun prima rendementen in januari vooralsnog te prolongeren. 

Frontier markets, emerging markets, fondsen die daar actief zijn doen het ook prima (ook als ik nu  - bij correctiedagen - even in het lijstje kijk). Obligaties renderen zeer matig tot slecht. Pas op de 18e plek in het rendementsrijtje is het unconstrained obligatiefonds van Carmignac te vinden. Een nieuw fonds in de index, waar we de fondsmanager al aan de tand gevoeld hebben over zijn plannen voor 2018.

Carmignac-fondsmanager Charles Zerah van het Unconstrained Global Bond Fund van Carmignac ziet vooral waarde in perifere staatsobligaties. Zeven van de top-10 posities van Global Unconstrained Bond zijn Portugese, Tsjechische, Spaanse en Italiaanse staatsobligaties. "In de periferie zien we nog steeds waarde, de spreads (ten opzichte van Duitse staatsleningen, red.) kunnen nog 20 tot 30 basispunten afnemen," stelt manager Zerah.

 De rendementen van de IEXFonds 40-fondsen op een rij

Fonds Rendement januari 2018
Morgan Stanley US Growth 5,96
Teslin Participaties 5,27
Morgan Stanley Global Opportunity 4,48
Magna New Frontiers 4,45
JPM Global Macro Opportunities 3,80
JPM Europe Dynamic Small Cap 3,57
BSF European Opportunities Extension 3,25
Hermes Global Emerging Markets 3,21
Invesco Continental European Small Cap Eq 3,19
Vanguard US Opportunities 3,04
UBS (Lux) Bond Sicav 2,39
Janus Henderson HF Euroland 2,33
Schroder ISF Asian Opportunities 1,73
Kempen Orange Fund 1,67
Schroder ISF Frontier Markets Equity 1,63
GAM Star Japan Equity 1,38
Robeco BP Global Premium Equities 1,27
Carmignac Pfl Unconstrained 1,15
Nordea 1 - Stable Return 1,04
Pictet-Japanese Equity Opportunities 0,79
Schroder ISF Glo Climate Change Equity 0,76
RobecoSAM Smart Materials Fund 0,73
JPM Emerging Markets Small Cap 0,65
RobecoSAM Smart Energy Fund 0,47
BlueBay Inv Grade Euro Aggregate 0,44
Comgest Growth Asia Pac ex Japan 0,44
NN Hoog Dividend Aandelen Fonds 0,09
Kempen Global High Dividend Fund -0,02
BGF Euro Bond -0,13
Janus Henderson HF Pan European Prop Eqs -0,32
BGF World Gold -0,57
DPAM INVEST B Real Estate Europe -0,80
Morgan Stanley Global Convertible Bond Fund -1,59
Nordea 1 - Global Real Estate Fund -2,34
AB FCP I-Global High Yield Portfolio -2,39
Candriam Bonds Emerging Markets -2,97
T Rowe Global High Yield Bond -3,23
Pictet-Global Emerging Debt -3,36
Janus Henderson HF Global Property Eqs -3,42
SLI Glo SICAV Global Corporate Bond -4,13

De floppers

De fondsen die in 2018 reeds tegen een min aankijken, hoeven zich sinds deze week in ieder geval niet meer te schamen. De hele markt gaat omlaag. Obligatie- en vastgoedfondsen domineren het onderste deel van het rendementslijstje.

Interessant dat de correctie al zo snel in het jaar is. De tijd van makkelijk geld verdienen - vorig jaar hadden assetmanagers echt een geweldig jaar - is in ieder geval (voor even) voorbij. Nu wordt wel het kaf van het koren gescheiden in de IEXFonds 40. Welke managers weten ook bij een correctie het hoofd koel te houden en tegen de trend in rendement te genereren? 

Rentemarkt in de gaten houden

Obligatiefondsmanager Mark Dowding van Bluebay wil dat natuurlijk ook. In dit renteklimaat is het zaak de duratie kort te houden en het kredietrisico op te schroeven, aldus Mark Dowding. Dit beleid heeft het BlueBay Investment Grade Euro Aggregate Bond Fund geen windeieren gelegd. Het fonds boekte een winst van 0,77% over de afgelopen drie maanden, terwijl de benchmark, de Barclays European Aggregate index, niet verder kwam dan een negatief rendement van 0,63%.

Maar Dowding’s fonds heeft het niet alleen de afgelopen paar maanden goed gedaan. Eigenlijk haalt het elk jaar met gemak zijn doelstelling van benchmark return plus 1,5%. Het geheim van een goede obligatiemanager is vaak diens gave om in te spelen op macro-economische en politieke ontwikkelingen.

Politieke ontwikkelingen zijn er in Europa in ieder geval pas volgende maand. Dan gaan de Italianen naar de stembus. En over de correctie hoeven beleggers zich geen zorgen te maken. Zolang de obligatierente nauwelijks stijgt, is er geen reden om aandelen te verkopen, aldus Mark Haefele, global Chief Investment Officer Wealth Management bij UBS.

Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

IEXFonds 40