Carmignac: Vooral in Zuid-Europese staatsobligaties

Wat gaan de nieuwe fondsmanagers in de IEXFonds 40 doen in 2018 om te laten zien dat ze een bovengemiddeld rendement kunnen maken? Fondsmanager Charles Zerah van het Unconstrained Global Bond Fund van Carmignac ziet vooral waarde in perifere staatsobligaties.

meer
Bio

Anton Reijinga schreef onder andere voor De Financiële Telegraaf, Het Financieele Dagblad en The Wall Street Journal en werkte bij verschillende effectenbrokers en market makers op en rond de Amsterdamse beursvloer.

Recente columns
  1. Carmignac: Goudlokje kan in de ijskast
  2. Carmignac: Vooral in Zuid-Europese staatsobligaties
Populaire columns

    Even voorstellen, de nieuwe fondsen in de IEXFonds 40. De veertien nieuwe binnenkomers stellen we in de komende weken aan u voor. Wat gaan de fondsmanagers doen in 2018 om te laten zien dat ze een bovengemiddeld rendement kunnen maken? Wat is hun strategie, hun claim to fame?

    Het is natuurlijk wel de bedoeling dat de IEXFonds 40 wederom de Index 20+ van Marcel Tak dit jaar verslaat. In deel 1 de Unconstrained Global Bond Portfolio van Carmignac, een interview met fondsmanager Charles Zerah.  


    De dalende trend in kapitaalmarktrentes is voorbij, maar voor een bearmarkt in obligaties zijn de fondsmanagers van Carmignac niet bang. Voor dit jaar verwachten ze een proces van normalisatie, waarvan vooral Zuid-Europese staatsobligaties kunnen profiteren.

    Fondsmanager Charles Zerah (foto) van de fondsen Unconstrained Global Bond en Portfolio Patrimoine, met respectievelijk 1,15 miljard en 2,28 miljard euro onder beheer, maakt zich geen zorgen over de vooruitzichten voor obligaties.

    "Al zal het wel een uitdaging worden om positieve rendementen te maken," zegt hij in een gesprek met IEXProfs in Parijs. Hoofdstrateeg Didier Saint-Georges vroeg zich deze week bij zijn presentatie van de macro-economische outlook voor 2018 van het Franse fondshuis af of het beurssprookje uit is.

    Monetaire normalisatie

    Zijn antwoord is dat er waarschijnlijk een pauze zal worden ingelast. Na een fase van aanhoudende groei, schakelt de economie in de Verenigde Staten naar verwachting een tandje terug.

    In Europa blijft de groei vergeleken met de afgelopen vijftien jaar mooi, maar de dure euro zet steeds meer een rem op de export. De hogere energieprijzen en de fiscale stimulering in de VS stuwen intussen de inflatieverwachtingen, en daarmee de rente, op.

    "Tegenvallende groeicijfers en oplaaiende inflatieangst zorgen voor een onzekere combinatie, terwijl het monetaire beleid normaliseert," aldus Saint-Georges. In navolging van de Amerikaanse Federal Reserve, bouwt komende tijd ook de Europese Centrale Bank het kwantitatieve verruimingsprogramma af.

    Waarde aan de randen van Europa

    Het gevolg is dat de neerwaartse druk op de kapitaalmarktrentes in de kern-landen van de eurozone afneemt. Europese landen buiten de kern hebben echter nog een inhaalslag te maken. De voornaamste positie in de Carmignac-fondsen die beleggen in vastrentende waarden – waaronder ook het 22,2 miljard euro grote mixfonds Patrimoine – is short Duitse Bunds en long perifere staatsobligaties.

    Zeven van de top-10 posities van Global Unconstrained Bond – dat deel uitmaakt van de IEXFonds 40 – zijn Portugese, Tsjechische, Spaanse en Italiaanse staatsobligaties. "In de periferie zien we nog steeds waarde, de spreads (ten opzichte van Duitse staatsleningen, red.) kunnen nog 20 tot 30 basispunten afnemen," stelt manager Zerah.

    De trend wordt ondersteund door de gedaalde politieke risico’s in de regio, wijst hij. De anti-eurosentimenten in landen als Portugal, Spanje en Italië nemen af. Een voorbeeld is de Italiaanse 5-sterren beweging, die in zijn programma voor de komende verkiezingen met geen woord meer rept over een mogelijke exit uit de eurozone.

    Prima rentevergoeding Rusland

    In Amerikaanse Treasuries ziet Zerah een dergelijke waarde niet. De huisvisie is dat de tienjaars yield kan stijgen, maar niet boven de 3% uit zal komen. Treasuries shorten op 2,65% in anticipatie van een stand van 2,85% tegen het einde van het jaar, lijkt de fondsmanager geen goed idee.

    Zeker niet als je de kosten van het hedgen van de dollar-exposure on ogenschouw neemt. Zerah kijkt dan liever naar emerging markets. Een land als Mexico heeft een interessante risico-rendementsverhouding. De staatsfinanciën zijn op orde en de rentevergoeding goed.

    Het enige tegenargument is dat het beleid van de Amerikaanse president Trump de verkiezingskansen voor linksgeoriënteerde partijen vergroten. Ook voor Rusland en Turkije ziet de rentevergoeding ten opzichte van het begrotingssaldo er goed uit.

    Aandelengerelateerd risico 

    Maar aan deze landen kleven zowel op het vlak van geopolitiek als bestuur nogal wat haken en ogen. Voor Rusland blijven westerse sancties dreigen, terwijl ook Turkije steeds verder afdrijft van het westen. Als unconstrained-manager heeft Zerah ook ruimte om minder gangbare paden te bewandelen.

    Hij ziet in de financiële sector, high yield-obligaties en zogenaamde special situations interessante kansen. "Zo kunnen banken profiteren van een rentestijging en deregulering." Wel nemen beleggingen in deze categorieën meer aandelengerelateerd risico met zich mee.

    Carmignac Unconstrained Global Bond sloot 2017 af met een zeer bescheiden jaarrendement van 0,10%. "Maar de benchmark verloor bijna 6%," werpt Zerah tegen. Sinds begin dit jaar is de wereldwijde obligatie-index waartegen het fonds zich afzet verder gedaald, terwijl het zelf in de plus staat.

    Positieve flows

    Met zijn unconstrained-strategie kan het fonds dan ook op ieder gewenst moment switchen naar cash. Steeds meer obligatiebeleggers leggen de focus op behoud van kapitaal. Het Unconstraind-fonds heeft dan ook al enige tijd positieve inflows. In 2017 stroomde er 200 miljoen euro in en voor 2018 tot nu toe staat de teller al weer op 70 miljoen euro.

    Over Carmignac Portfolio Unconstrained Global Bond

    • Soort fonds: SICAV
    • ISIN: LU0336083497
    • Sinds: 14-12-2007
    • Fondsmanager: Charles Zerah
    • Beheerd vermogen: 1,15 miljard euro
    • Basisvaluta: euro
    • Rendement 1 jaar*: 0,10%
    • Rendement 3 jaar: 4,23%
    • Rendement 5 jaar: 4,20%
    • Benchmark: JP Morgan GBI Global (EUR)
      * = 2017

    Top-10 posities (weging %)

    • Portugal 4,12% 14/04/2027 (6,66%)
    • Tsjechië ZC 17/07/2019 (6,00%)
    • Portugal 4,80% 15/06/2020 (5,45%)
    • Portugal  4,75% 14/06/2019 (5,23%)
    • Spanje 1,45% 31/10/2027 (4,73%)
    • Italië 2,05% 01/08/2027 (4,34%)
    • Brazilië 10,00% 01/01/2025 (4,11%)
    • Tsjechië ZC 10/02/2020 (4,00%)
    • International Finance Corp 6,30% 25/11/2024 (3,48%)
    • Chili 4,5% 01/03/2021 (3,02%) 

    Lees ook: Dit zijn de veertien nieuwe fondsen in de IEXFonds 40

    Deel via: