Nieuws

Goed jaar voor metalen

De solide economische groei zorgde voor een rendement van 24% op de S&P GSCI Industrials Metals Total return index. Vooral koper staat er goed voor.

De groei van de sector zal ook het komend jaar vooral afhangen van de ontwikkelingen in China, aldus de FT. Het land concentreert zich op het beperken van de milieuvervuiling. Aluminium, staal en ijzerterts kunnen daarvan profiteren. De kopermarkt zal het komende jaar waarschijnlijk in balans zijn.

Het aanbod is namelijk genoeg om aan de vraag te voldoen, maar dat kan veranderen als er arbeidsonrust ontstaat in Chili en Peru. Een aantal belangrijke arbeidscontracten moet daar worden vernieuwd. Bij Escondida in Chili, 's werelds grootste kopermijn, is al een eendaagse staking aangekondigd.

De prijs voor kobalt en lithium, de belangrijkste metalen voor accu's en batterijen, zal komend jaar stijgen. De prijs van lithium steeg afgelopen jaar 36%. Dit heeft ervoor gezorgd dat er een aantal nieuwe mijnen wordt geopend. Het groeiende aanbod zou de prijzen onder druk kunnen zetten.

Goudprijs blijft onder druk staan

Bovendien kan de vraag onder druk komen te staan als China de subsidies op elektrische wagens verlaagd. De goudprijs steeg 10% in het afgelopen jaar. De goudprijs piekte in september op een niveau van 1350 dollar per ounce. Nu bedraagt de prijs ongeveer 1260 dollar per ounce. De goudprijs zal ook de komende maanden onder druk staan, zo is de verwachting van Goldman Sachs.

Dat heeft te maken met aanhoudende groei in opkomende markten, renteverhogingen in de Verenigde Staten en een laag recessierisico. Palladium was het afgelopen jaar het best presterende metaal.

Dat is een gevolg van de veranderende voorkeur van autokopers. Ze kopen meer benzineauto’s dan wagens die diesel gebruiken. Palladium wordt gebruikt in de katalysator van benzineauto’s. Dieselauto's gebruiken platinum, waarvan de prijs dit jaar daalde. Het is mogelijk dat benzineauto’s ook omschakelen naar het goedkopere platinum. De opkomst van elektrische auto's is een bedreiging voor beide metalen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus