Nieuws

ETF’s werken juist stabiliserend

De snelle groei van de ETF-markt wordt veelvuldig uitgelegd als gevaarlijk omdat het beleggers dom en lui maakt. Vermogensbeheerder Lyxor is het daar helemaal niet mee eens.

ETF’s en indexfondsen maken beleggers lui en onvoorzichtig. Door in een index te beleggen wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen goede en slechte bedrijven wat op termijn leidt tot luchtbellen en grote koerscorrecties. Dit is een vaak gehoorde kritiek op ETF’s, maar klopt het ook? De Franse vermogensbeheerder Lyxor Asset Management vindt van niet. 

Te groot

In de paper How ETF’s affect financial markets weerlegt Lyxor de kritiekpunten een voor een om te beginnen met het feit dat ETF's een te groot deel van de markt beslaan.

In tegenstelling tot wat de critici zeggen is hier volgens Lyxor geen sprake van.  Wat wel waar is, is dat de omvang sterk is toegenomen. Bij de indices S&P 500, Russel 1000 en Russel 2000 is 7% tot 12% van de markt in handen van ETF-fondsen, terwijl dat in 2000 nog maar 1% was. In Europa is ligt dat percentage op ongeveer 4,4%. "Hierdoor raakt een markt niet uit balans."

Kuddegedrag

Een  tweede argument dat vaak tegen ETF’s gebruikt wordt, is dat passeie beleggen zorgt voor kuddegedrag. Als de beurs omhoog gaat, gaat alles omhoog. En als de beurs omlaag gaat, dan gaat alles omlaag en kan een gezonde correctie snel omslaan in paniek.

Onzin, zegt Lyxor. De introductie van steeds meer ETF’s zorgt juist voor meer stabiliteit op de markt.

Niet efficiënt

ETF’s maken geen onderscheid tussen goede en slechte bedrijven en maken daardoor de markt minder efficiënt. Dit is het enige waar Lyxor het enigszins mee eens is, hoewel er natuurlijk nog altijd genoeg actieve beleggingsfondsen zijn die marktimperfecties kunnen corrigeren.

Maar op termijn zullen de ETF’s het probleem ook zelf oplossen door de introductie van steeds meer zogenoemde smart beta en thema-ETF’s die wel degelijk rekening houden met zaken als onderwaardering van aandelen, zekerheid van dividendbetalingen en/of de solvabiliteit.

Meer volatiliteit

ETF’s zijn makkelijker verhandelbaar dan actieve beleggingsfondsen en worden daardoor sneller van de hand gedaan bij een koerscorrectie,met als gevolg massapaniek. Ook dit verwijt kan volgens Lyxor niet hard worden gemaakt. De cijfers wijzen uit dat de verkoopverschillen van actieve en passieve beleggers klein zijn. "ETF's worden net zo goed gekocht voor de lange termijn als actieve beleggingsfondsen."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus