Nieuws

Er zijn meer nieuwe regels dan MiFID II

Kijk verder dan MiFID II, want er komen ook nieuwe Europese regels voor benchmarks aan om nieuwe schandalen zoals met Libor te voorkomen.

Voor het eerst is er straks sprake van officieel toezicht op de manier waarop indices, en benchmarks, worden samengesteld, aldus Bloomberg.

Het toezicht geldt ook voor de manier waarop de indices worden onderhouden. De nieuwe regelgeving is een gevolg van de schandalen die het afgelopen decennium het licht hebben gezien.

De belangrijkste daarvan geldt de manipulatie rond de Libor, de rente waarmee banken elkaar geld lenen. Deze rentevoet werd gebruikt voor duizenden miljarden aan dagelijkse financiële transacties.

Aanzienlijke horde

Handelaren bij de betrokken banken manipuleerden de benchmark om daarvan te profiteren. De veranderingen hebben vooral gevolgen voor de samenstellers van indices, zoals FTSE.

Maar andere partijen onderschatten de gevolgen van de veranderingen, zegt Andrew Sulston van advocatenfirma Alle & Overy. Het gaat volgens hem om een aanzienlijke horde die moet worden genomen op het gebied van toezicht.

Veel participanten denken volgens hem dat de veranderingen geen betrekking hebben op de benchmarks waar zij gebruik van maken.

Toestemming doorverkopen 

De samenstellers van indices zullen voor het eerst in de geschiedenis toestemming moeten vragen aan de EU voor het doorverkopen van de indices aan andere financiële partijen.

Ze moeten ook medewerkers aanwijzen die het contact met de toezichthouder onderhouden. De meeste aandacht gaat de komende tijd uit naar de veranderingen als gevolg van MiFID II en Brexit.

Volgens lobbyisten klagen veel banken dat ze dreigen te bezwijken onder de hoeveelheid veranderingen op het gebied van toezicht die zijn en worden doorgevoerd.

Reguleringsmoeheid

Veel banken hebben ook last van de onzekerheid als gevolg van Brexit en de gevolgen voor hun manier van opereren. Volgens Jake Green van advocatenfirma Ashurst is er sprake van reguleringsmoeheid.

Daardoor wordt volgens hem de meeste aandacht besteed aan het belangrijkste nieuwe obstakel. Dat is voor veel banken de MiFID-regelgeving.

Maar daardoor onderschatten ze de andere veranderingen die worden ingevoerd.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen