Nieuws

De ultieme multifactorbelegging

Northern Trust en Invesco PowerShares over de zoektocht naar de optimale multifactorportefeuille. Het is net voetballen. "Ik heb liever een sterk middenveld dan een voetbalteam met alleen verdedigers en spitsen."

Amstelpark, dinsdag 10 oktober 2017. Op het lunchmenu van uitspanning Rosarium staan twee presentaties over factor investing, van Ben Goetsch van Northern Trust en Chris Mellor van Invesco PowerShares, kundig begeleid door gastheer Eelco Ubbels van Alpha Research.

Aanleiding voor de culinaire kennismeeting zijn onder meer teleurgestelde geluiden uit de beleggingswereld over tegenvallende factorbeleggingsrendementen in het huidige beursjaar. Daarnaast zijn er over factorbeleggen, ook wel bekend als factor investing en smart-bèta, altijd veel vragen. Logisch, want het is niet de eenvoudigste manier van beleggen.

Factorbeleggen, het samenwerkingsverband van passief en actief beleggen, moet het hebben van lage kosten en langetermijn-outperformance. Dat is de reden dat een groeiende groep beleggers deze aanpak verkiest.


naam voor SEO

De outperformance van factor investing is geen toevalligheid. Die wordt gedreven door een aantal drivers, zogenaamde factoren. Deze factoren profiteren van marktanomalieën, die het gevolg zijn van rationale beperkingen van de beleggende mens.

Zo laat de beursgeschiedenis zien dat waarde-aandelen, largecap-aandelen, lowvol-aandelen, dividendaandelen en momentumaandelen op de lange termijn om verschillende redenen de markt verslaan.


naam voor SEO

naam voor SEO

Ruime ervaring

Norhern Trust is al 20 jaar actief in deze tak van beleggingssport en weet inmiddels ook dat factorbeleggen gelijk is aan wandelen in een mijnenveld. Want voordat u het weet, haalt u risico's in huis die u liever niet wil.

Ben Goetsch van Northern Trust: “Neem het voorbeeld van een belegger die alleen voor aandelen met een lage beweeglijkheid gaat. Dan is de kans groot dat de portefeuille grotendeels bestaat uit nutsbedrijven. Of dat bij het najagen van de waardefactor de portefeuille alleen nog maar bestaat uit beurskneuzen. Dat wil je niet hebben.”

Een slimme smart-bètabelegger stelt dus allerlei regels op waaraan de portefeuille, de te volgen index, moet voldoen. Een eenvoudige manier om de beperkingen van éénfactorbeleggen te ondervangen is door te kiezen voor een multifactorbenadering. Dan is de spreiding meteen in orde, zo zou je denken.

Multifactorale aanvliegroutes

Helaas, het grote probleem met de multifactoraanpak, naast de vele onbedoelde risico's die in huis worden gehaald, is dat de portefeuille helemaal geen afzonderlijke factoren meer volgt. Sterker, de samenstelling van de portefeuille lijkt verdacht veel op die van de brede markt.

Goetsch: "Dat is jammer, want het positieve aan factoren is dat zij weinig correlatie met elkaar hebben. Een goede smart-bètabelegging doet het niet alleen beter dan de markt maar is ook minder risicovol."

Het samenstellen van een multifactorportefeuille kan, simpel gezegd, op twee manieren. De eerste, de zogenoemde sleeve approach, verdeelt de portefeuille tussen de verschillende factoren, waarbij per factor die aandelen worden gezocht die het beste bij de factor passen en zo min mogelijke exposure hebben naar andere factoren.

Dan is er nog de intersection approach, waarbij juist op zoek wordt gegaan naar aandelen die meerdere factoren in zich verenigen.


naam voor SEO

Van de twee benaderingen blijkt de intersection approach het beste te werken. In de periode 1997 en 2016 (zie onderstaande tabel) deed deze aanpak het jaarlijks 1,4% beter dan de sleeve approach, waarbij het risico in de vorm van koersbeweeglijkheid ook nog eens 1,9% minder was.

Overigens hebben beide smart-bètabenaderingen de algemene markt (MSCI World) ruim verslagen. De outperformance is vrij enorm.

naam voor SEO

Sterk middenveld

Chris Mellor van Source ETF's, dat onlangs is overgenomen door Invesco PowerShares, worstelt met dezelfde fundamentele vragen als zijn collega Goetsch. Vragen die juist moeten worden beantwoord, want de markt van factor investing is groot. Foute keuzes hebben een grote impact. Mellor: "Sinds 2010 is de smart-bètamarkt gegroeid van 150 miljard dollar naar 700 miljard nu."

Ook Mellor is voorstander van een multifactorbenadering waarbij ook hij kiest voor aandelen die in verschillende factorsectoren tegelijk thuishoren. Mellor vergelijkt de optimale multifactorportefeuille met een voetbalteam. "Een portefeuille die bestaat uit aandelen met een blootstelling aan een enkele factor is een team met vooral veel gespecialiseerde voetballers, verdedigers en spitsen. Ik heb liever een team met veel alleskunners, die samen een sterk middenveld vormen met genoeg verdedigend en scorend vermogen."

Is de optimale portefeuillesamenstelling gevonden, dan heb je ook wat. Mellor adviseert de traditionele core-belegging te vervangen door een multifactor-ETF. Ja, multifactor, want hoe goed de afzonderlijke factoren ook op de lange termijn presteren, tussentijds kan een factor flink achterblijven.


naam voor SEO

Oh ja, dan moet er nog worden uitgegelegd waarom factorbeleggen dit jaar achterloopt op de brede markt. Schuld hieraan is de techsector, die weinig exposure heeft naar de verschillende factoren, maar dit jaar de best presterende aandelensector is. Is het tijd voor het introduceren van de tech-factor?


naam voor SEO

Chris Mellor (PowerShares), Ben Goetsch (Northern Trust) en Eelco Ubbels (Alpha Research)


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus