Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Kempen mixt dit jaar beter

Nederlandse beleggingshuizen hebben het specialisme multi-asset goed onder de knie. Het neutrale profielfonds van Kempen laat in 2017 de concurrentie achter zich.

In de samenstelling van de grote Nederlandse profielfondsen zijn twee trends onverminderd zichtbaar. Obligatieposities worden afgebouwd en aandelenposities juist opgebouwd. In termen van TINA – There Is No Alternative – blijven aandelen voor de meeste partijen ook in 2017 de voorkeur houden. Ook neemt het belang van overige beleggingen toe. Daar valt onder meer astgoed onder.

Nederlandse huizen hebben het specialisme multi-asset goed onder de knie. NN Investment Partners is al jaren de specialist met goede resultaten in dit segment, maar dit jaar gaat het voor het eerst een beetje lastig.

ABN Amro Investment Solutions profiteert van de zwakte van de concurrent en heeft de sprint er goed in. Ook ACTIAM is goed bezig. Het combineert multi-asset met duurzaam. Maar de meest opvallende, positieve resultaten in 2017 boekte tot nu toe Kempen Capital Management (KCM). Die goede resultaten van de profielfondsen van KCM vragen om een verklaring.

Het ene neutrale mixfonds is het andere niet
Prestatie Nederlandse neutrale mixfondsen

Juiste visie

Florentine Hanlo, die acht jaar geleden bij KCM startte, is sinds begin 2017 als fiduciair manager verantwoordelijk voor de profielfondsen. Dat de prestaties over de afgelopen zes maanden beter zijn dan concurrentie, komt niet direct door wijzigingen in het team. Het is de uitkomst van de visie.

Bij Kempen werken ze met een strategisch plan, dat elk jaar een update krijgt. Waardering is één van de belangrijkste pijlers. Volgens Florentine Hanlo zijn alle beleggingscategorieën op dit moment duur. "Als er geen goedkope asset classes zijn dan moet je relatief gaan kijken.” Hanlo wil niet onvermeld laten dat binnen Europese aandelen de allocatie smallcaps dit jaar een duidelijke positieve bijdrage aan het succes heeft.

Aan de obligatiekant pakte de implementatie van de visie iets minder goed uit, zegt de multi-assetspecialiste. “De duratieverkorting kostte eerst rendement toen de rente verder daalde. Ook zijn er staatsobligaties verkocht die nu als cash worden aangehouden.”

High yield-obligaties kunnen interessant zijn

Beleggen is als sport, na de wedstrijd kunt u evalueren wat goed en wat minder goed ging. Alleen komt de volgende wedstrijd er al weer aan. Zo ook bij beleggen: welke assetclass heeft nu nog potentie, en welke niet?

De juiste ruil vinden, dat is het werk van een multi-assetbelegger. Bij Kempen onderzoeken ze de case om op investment grade-obligaties winst te nemen en de opbrengst richting high yield-obigaties te alloceren. Hanlo zegt hierover: “Niet alle high yield-obligaties zijn interessant, maar als een specifiek segment meer dan 100 basispunten spread kan geven, dan wordt het wel interessant.”

De profielfondsen van Kempen beleggen relatief weinig in eigen beleggingsfondsen. Bij het selecteren van producten beperkt Kempen zich niet tot beleggers van één organisatie, maar selecteren wereldwijd de beste producten.

Mét ESG

Passief en actief, intern en extern. Geen assetmanager kan immers overal goed in zijn. Zo komen eigen fondsen alleen in beeld als er extern geen betere alternatieven zijn. ESG heeft zeker ook de aandacht bij Kempen, getuige de aanstelling van de nieuwe directeur duurzaam en impactbeleggen Narina Mnatsakanian.

Bij de selectie van externe fondsen is bijvoorbeeld Northern Trust geselecteerd voor de profielfondsen. De reden hiervan was om een gedeelte van de aandelen allocatie passief in te richten, maar wel met een ESG/SRI screening waar Northern Trust een expertise in heeft opgebouwd.

Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Valuta