Nieuws

Banenkrimp én vacaturegroei in de financiële sector

De banenkrimp in de financiële sector houdt aan. Dit jaar en volgend jaar verdwijnen 12.600 banen, 5% van het totaal. Maar het aantal vacatures neemt wel toe

De banenkrimp in de financiële sector houdt voorlopig aan. Dit jaar en volgend jaar verdwijnen 12.600 banen, 5% van het totaal. In de periode 2012-2016 gingen al 27.000 banen verloren. Dit blijkt uit een arbeidsmarktupdate van UWV.

Belangrijkste oorzaak is volgens het rapport de dienstverlening via internet, waardoor fysieke kantoren worden gesloten. Ondanks de krimp - die zich inmiddels al bijna tien jaar voordoet - groeit het aantal vacatures. Deze banen zijn vaak op hbo- of wo-niveau. Functies op lager en middelbaar niveau komen verder onder druk te staan, aldus het UWV. 

Hoogopgeleiden gezocht

Het aantal vacatures in de financiële sector nam de afgelopen jaren met bijna een derde toe, van 19.000 in 2013 naar 26.000 in 2016. UWV verwacht dat de stijging van het aantal vacatures in 2017 nog licht doorzet. Door de aantrekkende arbeidsmarkt durven mensen weer van baan te wisselen, waardoor er meer vacatures ontstaan. Het gaat vooral om banen voor hoogopgeleiden.

Zo kunnen financieel specialisten, accountants en hypotheekadviseurs snel aan de slag. Ook is er veel vraag naar ICT’ers, zoals webdevelopers, programmeurs en systeemontwikkelaars. Vanwege de onzekere vooruitzichten in de financiële dienstverlening gaat UWV voor 2018 uit van weer een lichte daling van het aantal vacatures.

U bent hoogopgeleid en zoekt een baan in de financiële sector? Surf naar de vacaturesite van banken.nl en bekijk de 535 vacatures, 32 traineeships en 51 stageplekken.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Amerikaanse verkiezingen 2020