Bankenonrust houdt nog wel even aan Kunal Mehta, hoofd obligaties, en beleggingsanalist Maija Sankauskaite van Vanguard zijn niet bang voor een heuse bankencrisis, maar houden de sector extra scherp in de gaten. Ook heeft high yield even niet hun voorkeur. 8 mei 2023 11:00 • Door Gastauteur IEXProfs "Het wantrouwen op de financiële markten jegens banken blijft nog wel enige tijd bestaan. Te midden van het monetaire verkrappingsklimaat en de dreigende recessie is de situatie ronduit volatiel te noemen en zijn de risico's groot. Alhoewel waakzaamheid is geboden, is de kans dat we in een echte bankencrisis terechtkomen nog steeds klein. De problemen bij Silicon Valley Bank, Signature Bank en First Rebublic Bank in de VS en Credit Suisse in Zwitserland bestempelen we als op zichzelf staande gevallen. Bovendien staat de gehele banksector er veel beter voor dan in 2008, vooral omdat de kapitaalbuffers veel hoger zijn. Banken gespecialiseerd in het financieren van onroerend goed of de scheepvaart, moeten echter scherp in de gaten worden gehouden. Dat gaat ook op voor banken die belegd zijn in staatspapier van landen met een hoge staatsschuld, zoals Italië en Spanje. "Banken, gespecialiseerd in het financieren van onroerend goed of de scheepvaart, moeten scherp in de gaten worden gehouden" De liquiditeit van banken kan ook op extra aandacht rekenen. In Europa hebben banken over het algemeen een solide liquiditeitsdekkingsratio. Zo staan obligaties over het algemeen tegen marktwaarde in de boeken en dat geeft een nauwkeuriger beeld van de balans. De kans op lijken in de kast is daardoor beperkt. Maar er leek niets aan de hand bij Credit Suisse vlak voor de gedwongen overname door UBS. Daardoor zullen beleggers opnieuw vraagtekens zetten bij de wettelijke liquiditeitsdekkingsratio's. Hogere financieringskosten Door de recente gebeurtenissen in de bankensector zijn de financieringskosten gestegen. Banken moeten nu een hogere rente betalen op het schuldpapier dat ze uitgeven. Het vertrouwen in kleinere banken en achtergestelde obligaties is daardoor afgenomen. De banken zien zich genoodzaakt om financieringsvoorwaarden aan te scherpen en dat lokt wellicht sneller een recessie uit. De nieuwe financieringsvoorwaarden maken het lastig voor bedrijven die financieel niet sterk in hun schoenen staan. Het is daarom zaak om bedachtzaam te werk te gaan bij het beleggen in dit soort bedrijven. Daarom hebben bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit nog altijd onze voorkeur." Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 05 dec Institutionele beleggers hebben voor 2025 duidelijke voorkeuren Ondanks dalende inflatie, lagere rentetarieven en afnemende recessievrees hebben institutionele beleggers over 2025 hun zorgen, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Natixis IM onder 500 institutionele beleggers wereldwijd. Zij zetten met name sterk in op private beleggingen en aandelen uit de opkomende markten.
Assetallocatie 04 dec Doet u mij maar Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Roelof Salomons, de nieuwe hoofd beleggingsstrategie van BlackRock Nederland, heeft in zijn outlook voor 2025 duidelijke voorkeuren. De beste kansen voor aandelen liggen in de VS. Voor obligaties ziet hij het meest in Europese bedrijfsobligaties, kredietwaardig en minder kredietwaardig.
Assetallocatie 03 dec De toegevoegde waarde van landbouwgrondstoffen De prijzen van landbouwgrondstoffen hebben historisch gezien weinig correlatie met traditionele beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties, maar ook met andere grondstoffen zoals energie en metalen. Inflatiebescherming is een ander belangrijk voordeel van beleggen in landbouwgrondstoffen, stelt grondstoffenspecialist Benoît Harger van private bank J. Safra Sarasin.
Assetallocatie 28 nov In een wereld vol anomalieën is Amundi optimistisch Amundi is in zijn outlook 2025 positief over aandelen, obligaties en de wereldeconomie. Vooral Azië biedt kansen. Het risico zit hem in een aantal anomalieën dat de markten op hol kan brengen
Assetallocatie 26 nov Tegenvallende winsten vergroten zorgen Nu bijna alle bedrijfscijfers over het derde kwartaal zijn gepubliceerd is het volgens CIO Saira Malik van Nuveen duidelijk dat de verwachte outperformance is uitgebleven. "Dat roept kopzorgen op bij beleggers over mogelijk te hoge aandelenkoersen en bijkomende correcties."
Assetallocatie 25 nov “Ook in 2025 verwachten we het meeste van Amerikaanse aandelen” Olivier de Berranger, CEO en co-CIO van de Franse vermogensbeheerder LFDE, geeft zijn kijk op 2025. Heel kort: Amerikaanse aandelen, vooral de kleine, hebben meer opwaartse kracht dan Europese aandelen. Wat obligaties betreft, gaat de voorkeur uit naar kredietwaardige bedrijfsobligaties.