Nieuws

Brede steun obligaties opkomende landen in lokale valuta

Vrijwel alle financiële instituten zien kansen voor schuldpapier uit opkomende landen gedenomineerd in de lokale valuta.

Een zwakke dollar, lagere inflatie, stabiliserende grondstoffenprijzen en fatsoenlijke groei in de opkomende markten: het zijn allemaal factoren die veel analisten positief stemmen over obligaties uit opkomende markten in lokale valuta.

Dit blijkt uit een rondgang van Bloomberg langs partijen als J.P. Morgan AM, Goldman Sachs, Lombard Odier, Aberdeen AM, PineBridge Investments en Schroders Investment Management.

Gezond verstand

“Ik denk dat het heel logisch is om meer obligaties uit opkomende markten in de portefeuille te nemen”, zegt bijvoorbeeld fondsmanager Anders Faergemann van PineBridge.

We keren volgens hem namelijk terug naar een scenario waarbij de Amerikaanse rente laag blijft en er minder steun is voor de dollar, twee zaken die gunstig zijn voor valuta uit opkomende landen.

Ondertussen komt de inflatie in landen als Brazilië en Columbia steeds beter onder controle, zegt Gabriela Santos van J.P. Morgan AM. De centrale banken hebben daardoor de ruimte om de rente te verlagen en de economie wat meer lucht te geven. Beide is goed voor obligaties in lokale valuta.

Inflatiegok

Veel financiële partijen denken dat de gok op hogere inflatie en groei in de VS zijn hoogtepunt heeft bereikt. Goldman Sachs heeft daarom besloten zijn longpositie in de dollar versus de euro en Chinese yuan te sluiten. Dit was begin dit jaar nog een van hun belangrijkste voorspellingen voor 2017.

Samy Chaar van Lombard Odier voert als extra reden op voor zijn optmisme over emerging market debt dat de kans op een handelsoorlog tussen de VS en de opkomende markten langzaam verdwijnt. Ook dat verlaagt uiteraard de risisco's van een belegging in Braziliaanse reals, Chinese yuans en Mexicaanse peso's.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?