Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

BlackRock is blij dat rente en inflatie weer tot leven komen

Het fixed income-team van BlackRock wint wederom de Lipper Award voor het beste grote obligatiehuis.

Fondsmanager Michael Krautzberger van het BGF Euro Bond Fund legt uit hoe hij rendement maakt in een negatieve rente-omgeving. 

Dit jaar prolongeert BlackRock de Lipper Award voor het beste grote obligatiehuis. Fondsmanager Michael Krautzberger is met zijn BGF Euro Bond Fund - onderdeel van de IEX Fonds 40-index - een vaste kracht in het obligatieteam. “Het is momenteel geen gemakkelijke markt voor obligatiefondsen,” constateert hij. “Maar ons fonds is zeer stabiel, zowel in beheerd vermogen als in de stijl van beleggen.”

Alles over de Lipper Awards 2017

Krautzberger beheert een diversere portefeuille dan de meeste obligatiefondsen. Hij belegt in staats- en bedrijfsschuld, inflation liunkers, covered bonds – u kunt het zo gek niet bedenken of het zit in zijn fonds. Het verschil maakt hij met honderden trades per jaar. Tussen tienjaars Italië en tienjaars Spanje bijvoorbeeld.

Of met steepeners, die met behulp van derivaten profiteren van een snel groeiend verschil in yield tussen twee obligaties van dezelfde emittent met verschillende looptijden. Vooral met die handel op vaak minieme koersverschillen verdient hij zijn outperformance van gemiddeld 1,5 procentpunt per jaar ten opzichte van de benchmark.

Negatieve rentes

Cliënten van BlackRock kunnen kiezen tussen een fonds dat beheerd wordt ten opzichte van een obligatiebenchmark op de ontwikkelde markt, een meer absolute return-product of investeren in obligaties van opkomende markten. Krautzberger’s BSF Fixed Income Strategies Fund wordt niet beheerd tegen of afhankelijk van een benchmark.

Het doel is om een positief rendement van de geldmarkt plus 2,5% over de cyclus te halen en dat is sinds de oprichting in 2009 overtroffen. De robuuste performance ten opzichte van peers en de benchmark levert dus - mede - prijzen op. Echter, in de bullmarkt van de laatste tien jaar, schommelden obligatierendementen typisch rond de 6% per jaar over langere periodes, terwijl die in de huidige verkoopmarkt gematigd negatief zijn, legt Krautzberger uit.

"Vorig jaar stond zelfs de negenjaars Bund in de min, nu ligt de grens bij zevenjaars"

“Het aantal obligaties met een negatief effectief rendement is wel aan het slinken. Vorig jaar stond zelfs de negenjaars Bund in de min, nu ligt de grens bij zevenjaars.” Het neemt niet weg dat het universum nog altijd een indrukwekkende omvang heeft.

Klaar met overwinteren

“De tweejaars Bund heeft een yield van min 76 basispunten, tweejaars Nederland geeft min 73 basispunten.” Minder obligaties met negatief rendement BlackRock heeft ook nog andere smaken obligatiefondsen die goed renderen, bedoeld voor beleggers die zich meer richten op absolute return.

“Het BGF Euro Short Duration Fund sloot 2016 af met een plus. Ons Fixed Income Strategy Fund eindigde met een nog veel ruimer rendement.” Zijn trades zijn wel anders, maar die wisselen altijd al. “Je ziet yieldcurves steiler worden. Neem Italiaans staatspapier. Op tweejaars is de yield licht negatief, op vijfjaars al 2% en op tienjaars 3,50%. Daarom gebruiken we flatteners in plaats van steepeners. Hetzelfde idee, omgekeerd effect.“

Franse staatsleningen staan onder druk door de onzekerheid over de presidentsverkiezingen. “Wij vonden ze een beetje ondergewaardeerd, dus hebben we wat bijgekocht.” Ook heeft hij een theelepel niet- Europees schuldpapier door de mix geroerd. “Niet te veel natuurlijk, want we hebben een fonds in euro-obligaties. Maar een beetje kan wel.”

Krautzberger is blij dat rente en inflatie weer tot leven komen. “Wie wil er nou zo lang overwinteren in een omgeving met negatieve rentes?” Niet alleen in de VS, ook in Europa. “Je ziet de marktpartijen al bewegen. De ECB zegt wel dat zij tot het einde van het jaar doorgaat met QE, maar steeds meer spelers geloven dat niet meer. Die denken dat de ECB minstens de depositorente zal verhogen.”

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus