Nieuws

Pictet bullish over aandelen

De huidige groei van de wereldeconomie is goed voor aandelen. Wel jammer dat Amerikaanse aandelen (te) duur zijn.

De Zwitserse vermogensbeheerder Pictet Asset Management is bullish over aandelen. Alleen aandelen uit de Verenigde Staten zijn volgens het beleggingshuis kwetsbaar omdat ze erg duur zijn.

Bij obligaties is het beeld volgens Pictet gemixt, zo zegt het bedrijf in zijn maandelijkse beursbarometer. Voor obligaties uit opkomende landen is de hogere groei gunstig omdat het gevaar van wanbetalingen hierdoor afneemt.

Turbulentie

Over Europese obligaties is Pictet minder te spreken. Dat komt vooral door het grote aantal verkiezingen dit jaar. Dat kan zorgen voor turbulentie op de obligatiemarkten en spanningen binnen de Europese Unie en eurozone. 

De politieke onrust in Europa is slechts een van de weinige minpunten die Pictet ziet. Economisch gaat het in grote delen van de wereld voor de wind. Waar je ook kijkt, overal neemt het vertrouwen van inkoopmanagers toe, zwelt de industriële productie aan en groeit de werkgelegenheid.

Voor de Europese Unie houdt Pictet zelfs rekening met een economische groei van gemiddeld 3%! Wanneer hebben we dat voor het laatst beleefd?

Duur

Dat alles mist zijn uitwerking op bedrijven niet. Het betekent immers meer omzet en hogere bedrijfswinsten, wat beide goed is voor de aandelenkoersen.

De enige markt waar Pictet weinig ruimte naar boven meer ziet is de VS. "Daar zijn de aandelen te duur geworden."

Pictet heeft verschillende waarderingsmethoden gebruikt, en allemaal duiden ze op een markt die aan zijn grenzen komt qua waardering.

Het verschil in waardering tussen Amerikaanse en Europese en Japanse aandelen is bijvoorbeeld nog nooit zo groot geweest. De koerswinstverhouding beweegt zich rond het niveau van 1999-2000, het jaar voor de grote internetcrash. En ook in de verhouding tot het Amerikaanse bbp is Wallstreet nooit zo duur geweest.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus