De duidelijke voorkeuren van Pictet Pictet AM heeft een voorkeur voor schuld van opkomende landen, Zwitserse en Japanse aandelen. Amerikaanse obligaties zijn ook interessant en dan vooral het korte stuk van de markt. 12 januari 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie “Buy the rumour, sell the fact.” Zo klinkt ongeveer het advies van Pictet Asset Management in de beursbarometer van januari. De obligatie- en aandelenmarkten zijn in het vierde kwartaal van 2023 vooruitgelopen op een daling van de inflatie, renteverlagingen en een zachte landing van de Amerikaanse economie. Het ziet er nu naar uit dat het inderdaad zo gaat komen, maar ervan profiteren is niet meer mogelijk, want de positieve effecten zijn al in de koersen verwerkt. Pictet verwacht dat de Fed de rente dit jaar met 75 tot 100 basispunten verlaagt. Dat is minder dan het marktgemiddelde van 150 basispunten. Zwitserland en Japan Pictet heeft daarom het advies voor obligaties verlaagd van overwogen naar neutraal, terwijl het advies voor cash (inclusief geldmarktfondsen) is verhoogd van onderwogen naar neutraal. Het aandelenadvies blijft neutraal, waarbij de VS op onderwogen staat. Dat is vanwege de hoge waarderingen en de verwachting dat Amerikaanse bedrijfscijfers dit jaar gaan tegenvallen. Het omgekeerde geldt voor Zwitserland en Japan (beide overwogen), waar veel kwaliteitsaandelen beschikbaar zijn tegen een gunstige prijs. Dat geldt meer voor Zwitserland, maar Japan heeft dan weer het voordeel dat er een eind is gekomen aan een lange periode van deflatie. Daar komt bij dat de Japanse yen 20% tot 30% ondergewaardeerd is tegenover de dollar. Qua sectoren gaat de voorkeur uit naar aandelen uit de energiesector, communicatie diensten en basisgoederen. Luxe-waren en vastgoed staan onder aan de lijst. Schuld van opkomende landen Een ander beleggingsveld waar Pictet positief over is, zijn obligaties uit opkomende markten. Dat heeft te maken met de aantrekkelijke rente en de groei in EM-landen. Economische groei wordt volgens Pictet wereldwijd een schaars goed in 2024. De emerging markets zijn een uitzondering en daar profiteren obligaties in lokale valuta van. Bij Amerikaanse staatsobligaties kiest Pictet liever voor obligaties met een korte looptijd dan een lange. Per saldo denkt Pictet dat Amerikaanse aandelen het 15% minder zullen doen dan Amerikaanse obligaties. Bij credits gaat de voorkeur uit naar bedrijfsobligaties met een hoge kredietwaardering. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 14 apr Weinig houvast voor beleggers Het chaotische tarievenbeleid van Trump kan tot een ernstige crisis leiden, vreest beleggingsstrateeg Vincenzo Vedda van DWS.
Assetallocatie 14 apr "Vooral Europese aandelen zijn aantrekkelijk" De volatiliteit op de financiële markten lijkt zijn hoogtepunt voorbij, waardoor de waarderingen van aandelen en obligaties kunnen herstellen. Aldus CIO Mark Dowding van RBC BlueBay Asset Management.
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.
Assetallocatie 09 apr Oase van rust Van de volatiliteit die de aandelenmarkt momenteel treft, heeft Rutger Brascamp, hoofd hypotheken van Aegon AM, duidelijk geen last. “Beleggen in hypotheken is een hele steady business. De verliezen zijn extreem laag.” Is er dan niets wat hij vreest?
Assetallocatie 09 apr Een volledige handelsoorlog of een beperkt conflict? Volgens Greg Hirt, Global CIO Multi Asset bij Allianz Global Investors, zijn dat de twee mogelijke scenario’s waar we rekening mee moeten houden. Wat zijn de beleggingsimplicaties?
Assetallocatie 07 apr Fifty-fifty kans op Amerikaanse recessie De kans op een recessie in de VS is na "Liberation Day" gestegen van 35% naar 50%. Volgens Jeffrey Schulze van ClearBridge is diversificatie de enige free lunch voor beleggers tijdens de onzekere maanden die voor ons liggen.