Jorge Groen is freelance journalist. Hij was voorheen hoofdredacteur van IEXProfs en IEXGeld en werkte onder meer als journalist voor het Financieele Dagblad en voor RTL Z. Tevens is hij oud-hoofdredacteur van Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN). Hij schrijft over financiële markten, beleggen, fondsen en pensioenen.

Nieuws

Torenhoge asset allocatie-stress

Tijdens de aankomende Asset Allocatie Awards staan vijf beleggers van naam stil bij de verhoogde asset allocatie-stress.

De tweede editie van de Asset Allocatie Awards, georganiseerd door Alpha Research en IEXProfs op 21 februari in De Bary in Amsterdam, staat in het teken van de huidige asset allocatie-stress. De enige zekerheid in het tijdperk Trump en een belangrijk Europees verkiezingsjaar is dat er niets zeker is. Welke beleggingsmix past daarbij? Staat de onzekerheid überhaupt een strategie toe?

Vijf professionele beleggers van naam vertellen hoe zij de asset allocatie-stress van zich pogen af te schudden. Te beginnen met Willem Barentsen, hoofdstrateeg bij Achmea Investment Management, met ruim honderd miljard euro onder beheer. Bij de pensioenfondsen, een belangrijke doelgroep voor de vermogensbeheerder, is asset allocatie steeds meer een synoniem geworden voor risico-allocatie. Volgens Barentsen is voor de eurozone het jaar van de waarheid aangebroken.

Ewout van Schaick

De mixfondsen van NN IP hebben in 2016 uitstekend gepresteerd door een overwogen positie in aandelen en een onderwogen positie in staatsobligaties. Een kwestie van de juiste asset allocatie? Of waren het de slimme hedges, die voor het eerst in het bestaan van fondsen zijn ingenomen voor het Italiaanse referendum, Brexit en de Amerikaanse verkiezingen om risico’s af te dekken? Volgens Ewout van Schaick, head of multi asset portfolios bij NN Investment Partners, helpt een beter begrip van beleggersgedrag in tijden van politieke onzekerheid. 

De asset allocatie van Aegon Asset Management voor de mixfondsen heeft zich in 2016 vertaald naar goede rendementen. “Wij hebben heen kunnen kijken door het korte termijnsentiment en zijn de Brexit en de Amerikaanse verkiezingen goed doorgekomen,” zei Olaf van den Heuvel, hoofd tactische assetallocatie bij Aegon AM, eind december in een interview met IEXProfs naar aanleiding van zijn rating bij CityWire.

Van den Heuvel leidt bij Aegon AM het team, dat zich bezighoudt met de assetallocatie voor meerdere fondsen. Een aanzienlijk deel daarvan zijn de multi-assetfondsen, Aegon Balanced DC fondsen, maar hij is ook verantwoordelijk voor een globaal vastgoedfonds, een wereldwijd mixfonds en wereldwijd aandelenfonds, die hoofdzakelijk gevuld zijn met institutioneel geld. Van den Heuvel vertelt hoe strategische keuzes op het vlak van asset allocatie het verschil kunnen maken in een onzekere wereld.

Alert op valse signalen

Peter van der WellePeter van der Welle, strategist bij Robeco, legt graag economische ontwikkelingen onder het vergrootglas om de beleggingsimplicaties vroegtijdig te doorzien. Hij heeft zijn vak gemaakt van het filteren van waardevolle signalen uit de stortvloed aan informatie. Als voormalig statistisch onderzoeker van het CBS is hij altijd alert op valse signalen: “Met een inconsistente methodologie kun je alles bewijzen (inclusief het belang van Saturnus voor een beleggingsstrategie),” en dus gaat de presentatie van Van der Welle over Tijd voor plan B.

Corné van Zeijl, strateeg bij Actiam, is een graag geziene beleggingsdeskundige op radio, televisie en op evenementen, en behoeft geen introductie. Hij heeft medio vorig jaar zijn werkzaamheden gestaakt als fondsbeheerder bij Actiam maar is wel actief gebleven als lid van het asset allocatiecomité van het vermogensbeheerder van Vivat. Van Zeijl staat stil bij wat volgens hem de belangrijkste beslissing voor een belegger is: de asset allocatie.

Ook bij de Asset Allocatie Awards aanwezig zijn? 

Voor professionele beleggers van pensioenfondsen, verzekeraars, family offices en zelfstandige vermogensbeheerders is de toegang gratis tot de tweede editie van de Asset Allocatie Awards. Wilt u erbij zijn? Er zijn nog enkele plekken beschikbaar

Jorge Groen is freelance journalist. Eerder werkte hij voor het Financieele Dagblad en RTL Z en hij is oud-hoofdredacteur van IEXProfs, IEXGeld en Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN).

Lees meer

De impact van het coronavirus