Nieuws

India moet moderniseren

De vernietiging van 500 en 1000 roepiebiljetten heeft in India voor onrust gezorgd. Maar de lange termijn oogt gunstig, aldus East Capital.

De vernietiging van 500 en 1000 roepiebiljetten heeft in India voor onrust gezorgd. Maar de lange termijn oogt gunstig, aldus Adrian Pop van East Capital in een notitie over India.

Hij gaat terug naar de aankondiging van medio november afgelopen jaar. De Indiase premier Narenda Modi kondigde toen aan om 500 en 1000 roepiebiljetten uit de omloop te halen.

Dat zorgde aanvankelijk voor grote onrust, zoals Pop uit eigen ervaring beschrijft. De economische activiteit stokte voor enkele dagen. Mensen uit India gebruiken traditioneel veel contant geld.

Meer digitaal betalen

Liefst 12,1% van de totale geldhoeveelheid bestaat in de vorm van biljetten en munten. De biljetten van 500 en 1000 roepie vormen het leeuwendeel van dit contante geld. Volgens Pop gaat het om 87% van het geheel.

De Indiase regering heeft diverse redenen aangevoerd van het beleid. Over het algemeen wordt aangenomen dat het bedoeld was om de florerende zwarte markt in India te dwarsbomen.

Maar de regering heeft ook gezegd dat het een maatregel was die ervoor moest zorgden dat inwoners van India meer gebruik maken van digitale betalingen. Het uit de omloop halen van de geldbiljetten is het gesprek van de dag geweest.

Groeiraming naar beneden bijgesteld

Intussen is de situatie aan het normaliseren. Dit komt mede omdat bewoners van India manieren hebben gevonden om de maatregelen te omzeilen. Er is een levendige zwarte handel in oude bankbiljetten en diverse juwelenaankopen zijn met terugwerkende kracht uitgevoerd.

Niettemin claimt de regering dat tweederde van de bankbiljetten succesvol uit omloop zijn gehaald. Het gebruik van digitale betalingen is met 15% toegenomen.

Op de korte termijn heeft de maatregel voor onrust gezorgd. Het IMF heeft de groeiraming voor 2016 verlaagd van 7,6% naar 7%. De verkoop van tweewielers is ingestort.

Exportsectoren favoriet

Het aantal vastgoedtransacties lag in het afgelopen kwartaal 44% lager dan een jaar eerder. De beurs van India daalde 8,3%, maar is inmiddels weer aan het herstellen.

Pop blijft enthousiast over het land. Hij is met name te spreken over private banken, IT en de gezondheidszorg. Deze laatste sectoren richten zich vooral op export.

Vanwege de recente onrust in het land heeft East Capital het belang in India iets teruggedraaid. Maar volgens Pop is nog altijd sprake van een overwogen positie.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus