hoofdinhoud
IEX Profs
Zoek pagina
desktop iconMarkt Monitor
  • Home
    • Aandelen
    • Obligaties
    • Alternatives
    • ESG
    • Impact
    • Beleggingsfondsen
    • Fondsselector
    • ETF's
  • Opinie
    • State Street SPDR ETF's
    • Triodos Investment Management
    • T. Rowe Price
    • LSEG Lipper
    • UBS
    • Partnercontent
  • Nieuwsbrief
  • Inloggen
Home  /  Column  /  Komt het ooit nog goed met aandelen uit de opkomende markten?

Komt het ooit nog goed met aandelen uit de opkomende markten?

Siegfried Kok van fonds OBAM legt uit waarom aandelen uit de opkomende markten in de afgelopen tien jaar zijn achtergebleven en schetst alvast de triggers die voor een comeback nodig zijn.

8 februari 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie

De afgelopen 10 jaar zijn aandelen opkomende markten fors achtergebleven bij aandelen uit ontwikkelde landen. Het verschil in rendement van de MSCI World (+216%) en de MSCI Emerging Markets (+71%) is zo’n 145% in euro gemeten. In bijna elk jaar in deze periode bleven aandelen uit de opkomende landen achter bij die uit de ontwikkelde landen. Ook in de eerste weken van dit jaar lijkt de trend zich voort te zetten.

Opkomende markten hebben ook hun gloriejaren gehad, zeker aan het begin van deze eeuw stegen de koersen onafgebroken; in de periode 2002-2007 met zo’n 30% per jaar. Eigenlijk is het na de financiële crisis (2008-2009) niet meer goed gekomen met de aandelenkoersen in opkomende markten.

Noord tegen zuid 

De vraag is of we het opkomende landen nog wel zo moeten blijven noemen. Global South is de nieuwe term die in de afgelopen jaren steeds meer naar voren is gekomen. Daarmee wordt gerefereerd aan landen die onderontwikkeld zijn of economisch achterlopen met een laag gemiddeld inkomen. Vaak hebben deze landen een instabiele democratie en bevinden zij zich in het proces van industrialisatie.

De westerse wereld wordt steeds vaker Global North genoemd. Zeker in het huidige geopolitieke landschap proberen de Global South-landen meer samen te werken, aangezien ze het niet eens zijn met de dominantie van het Westen, pardon Global North.

Winnaars en verliezers

Je kunt niet alle opkomende landen over een kam scheren. De ontwikkelingen kunnen per land behoorlijk verschillen. Op dit moment worden de opkomende markten gedomineerd door China, India en Taiwan. Hierbij zijn India en Taiwan in de afgelopen jaren succesverhalen op de beurs geweest en is hun gewicht in de index daardoor enorm gestegen. Het zijn trouwens ook landen die het in de afgelopen 10 jaar beter hebben gedaan dan ontwikkelde markten.

"India en Taiwan hebben het beter gedaan de ontwikkelde markten"

De grote verliezer is China, met name in de afgelopen 3 jaar vanaf het moment dat de coronapandemie uitbrak. In deze periode zijn Chinese aandelen (MSCI China) in koers ongeveer gehalveerd. De belangrijkste oorzaak van het achterblijven van China is het beleid van president Xi, dat bekend staat als Gemeenschappelijke welvaart. Daarmee wordt de welvaart in China herverdeeld door middel van wet- en regelgeving, wat ten koste van de winsten in het bedrijfsleven gaat.

Daarnaast zit China nog steeds met een grote vastgoedcrisis en voert het met de VS nog altijd een handelsoorlog. Momenteel vertegenwoordigen Chinese bedrijven ongeveer een kwart van de index MSCI Emerging Markets.

Eeuwige beloften

Rusland heeft ook op het rendement van de index gedrukt, al voor het uitbreken van de oorlog met Oekraïne. Eind 2021 werd het land uit de index gehaald.

Van de oorspronkelijke BRICS-landen heeft alleen India goed gepresteerd, terwijl China, Brazilië, Rusland en Zuid-Afrika op het rendement hebben gedrukt. Brazilië en Zuid-Afrika gaan ook gebukt onder verschillende governance-problemen en blijven vooralsnog eeuwige beloften - om uiteenlopende redenen, waarvan het politieke bewind de meest dominante is.

Sectorkeuze doet ertoe

De sectorsamenstelling van de opkomendemarktenindex is ook een belangrijke factor in het achterblijvende rendement. Financiële waarden zijn oververtegenwoordigd binnen de opkomende regio. Deze zouden moeten gaan profiteren van de opkomende middenklasse, maar in veel gevallen is dit niet tot uiting gekomen in een hogere winstgroei van veel van deze vaak door de overheid gestuurde bedrijven.

"Financiële waarden zijn oververtegenwoordigd binnen de opkomende regio"

De consumentensector heeft op zich over het algemeen wel kunnen profiteren van de opkomende middenklasse in grote binnenlandse markten,  zoals in India, China en Brazilië.

Informatietechnologie (IT) is groot in Taiwan, met TSMC als grote leider. De hoge IT-weging heeft ervoor gezorgd dat Taiwan goed presteerde, waarbij het recentelijk ook profiteert van de ontwikkelingen binnen kunstmatige intelligentie. In de andere opkomende landen heeft de IT-sector echter een relatief kleine weging.

Binnen IT is ook de weging van softwarebedrijven beperkt, wat juist in de ontwikkelde markten een snel stijgende sector is geweest qua beurskoersen. Verder zijn Chinese megacaps, zoals Tencent en Alibaba, fors naar beneden gekomen, terwijl hun westerse evenknieën Alphabet, Amazon en Meta het in de afgelopen 10 jaar juist heel goed op de aandelenbeurs hebben gedaan.

Tenslotte was de materialensector in de opkomendemarktenindex overtegenwoordigd, waarbij met name mijnbouwaandelen zwakke rendementen hebben geboekt.

Bedrijfswinsten lopen ook uit de pas

Uiteindelijk belegt de aandelenbelegger in bedrijven en hoewel de landenindices het niet goed hebben gedaan, zijn er wel degelijk (kwaliteits)bedrijven te vinden die van wereldwijde of lokale groeidrijvers kunnen profiteren.

Het achterblijven van aandelen in opkomende markten heeft echter ook te maken met het feit dat de winstontwikkeling van deze bedrijven moeizaam is geweest. Dit heeft verschillende oorzaken gehad, waarvan voor de Chinese aandelen het overheidsingrijpen op diverse vlakken de belangrijkste reden is geweest dat winsten van bedrijven onder druk stonden.

Uiteindelijk volgen de koersen van aandelen de winstgroei van de onderliggende bedrijven en die vallen al jarenlang gemiddeld gezien tegen in de regio. Winstmarges zijn ook de afgelopen jaren op een relatief laag niveau gebleven, terwijl winstmarges van bedrijven in de westerse wereld juist flink gestegen zijn.

Opkomende triggers 

Wat kan ervoor zorgen dat opkomende markten het beter gaan doen? In het verleden was een zwakke dollar versus de lokale valuta altijd positief voor opkomende markten. Ook een lagere (Amerikaanse) kapitaalmarktrente helpt. Beide zouden de komende jaren kunnen voorkomen.

Ook is de waardering van aandelen in opkomende markten op basis van verschillende maatstaven goedkoop geworden. Vaak heb je echter wel een katalysator nodig om deze onderwaardering naar boven te halen. Verder zitten centrale banken in opkomende markten al in de versoepelingscyclus, aangezien de inflatie sneller is gaan dalen. Mede hierdoor worden er positieve economische groeibijstellingen verwacht.

"De waardering van aandelen in opkomende markten is op basis van verschillende maatstaven goedkoop geworden"

Verder van belang is dat buitenlandse beleggers terugkomen. Voor veel Amerikaanse beleggers is China bijvoorbeeld niet meer investeerbaar, gezien het huidige Amerikaanse overheidsbeleid. Tevens zorgen alle geopolitieke spanningen ervoor dat de meeste beleggers liever 'dicht bij huis’ blijven. Verbeteringen op dit front zullen ook helpen voor een beter sentiment op opkomende markten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Deel via:

Lees meer

  • 10 jun Kotsen en weer doorgaan
  • 27 mei Cruijff, Buffett en Jobs wijzen beleggers de weg
  • 02 jun ECB verlaagt nog een keer de rente
  • 03 jun Let niet op het gekakel uit het Witte Huis
  • 05 jun ECB levert wel

Onderwerpen

  • Opinie

Nieuws van onze partners label connect

  1. 12 jun
    Duurzaam en defensief: mixfonds van Cardano wint prestigieuze prijs
  2. 11 jun
    "Strategische materialen zijn de olie van de 21e eeuw"
  3. 05 jun
    De wraak van de thuisspelers
Meer van onze partners
IEXProfs Redactie Geplaatst op 8 februari 2024 08:00 meer
Bio

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Recente columns
  1. Must read: Beleggers zitten vol in de markt
  2. Herstel vastgoed zet door
  3. Waardestrategieën werkten buiten de VS beduidend beter
  4. Amerikaanse staatsobligaties volgende pain trade
  5. Must read: Dit AI-model heeft het hoogste IQ
Populaire columns
  1. Bijna de helft van de Nederlanders heeft pensioenspijt
  2. Beleggers onderschatten aandelenrisico's
  3. Groene kantoorverbouwing levert grof geld op
  4. Koopargumenten Japanse aandelen stapelen zich op
  5. De risico's die duurzame beleggers nemen

Meest gelezen

  1. Must Read 06 jun

    Must read: lekker lage rente
  2. Must Read 11 jun

    Must read: Dit AI-model heeft het hoogste IQ
  3. 06 jun

    ECB is voorlopig even klaar met de rente verlagen

Assetallocatie

  • Assetallocatie 09 jun

    Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit

    Wat heeft 2025-2026 nog allemaal in petto voor aandelen, obligaties en valuta? Capital Group schetst een beeld van aanhoudend hoge volatiliteit, meer risico-aversie en tijdelijk gunstige vooruitzichten voor aandelen buiten de VS.

  • label connect

    Assetallocatie 05 jun

    De wraak van de thuisspelers

    Enguerrand Artaz van LFDE begrijpt wel waarom beleggers zich nu richten op de aandelen van Europese bedrijven, die sterk gericht zijn op de eigen thuismarkt.

  • Assetallocatie 05 jun

    Een zorgeloze en rooskleurige toekomst met ETF's

    Zelfs de beste aandelen gaan zo nu en dan door een diep dal. Met een indexfonds is de stress minder groot zonder dat dit ten koste gaat van rendement.

  • label connect

    Assetallocatie 02 jun

    Topfonds Fresh Fixed Income Fund dubbel bekroond

    Dit jaar ging het Fresh Fixed Income Fund van OHV Vermogensbeheer naar huis met twee LSEG Lipper Fund Awards. De outperformance van het obligatiefonds was in de afgelopen 3 en 5 jaar zo groot en zo consistent dat de jury niet om het fonds heen kom. Wat verklaart het succes? Wat zijn de verwachtingen? Wij vroegen het aan de fondsmanagers Richard Abma en Otto Bazuin.

  • Assetallocatie 02 jun

    Modelportefeuilles in beweging door stijgende Amerikaanse rente

    State Street Global Advisors denkt dat de gestegen rente samen met de hoge Amerikaanse staatsschuld ernstige gevolgen zal hebben voor de samenstelling van modelportefeuilles.

  • Assetallocatie 27 mei

    Beleggers wachten tot de rente 6-7% bedraagt

    Mark Dowding van RBC BlueBay verwacht dat de lange rente in de VS verder oploopt. Als een 30-jarige staatslening 6-7% oplevert, ziet hij beleggers massaal aandelen en andere assets verruilen voor US Treasuries.

Meer Assetallocatie
LSEG Lipper Fund Awards
  1. Online magazine Lipper Fund Awards 2024
  2. Contrair en succesvol
  3. Beleggen in de energietransitie voor duurzame impact én performance
  4. “Op de lange termijn wint de dividendbelegger altijd”
IEX Profs

Meld u aan voor de IEX Profs dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
© 2025 IEX Profs
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy Settings
  • Privacyverklaring
  • Disclaimer & Voorwaarden
  • Site feedback
  • Nieuwsbrieven
  • Quotedata by Euronext   & powered by Infront
  • © 2025 IEX / van beleggers voor beleggers
  • IEX Profs is onderdeel van IEX Group