Nieuws

Harde Brexit raakt UK-fondsen hard

Als Britse beleggingsfondsen hun Europees paspoort verliezen, kan 675 miljard euro naar assetmanagers op het Europese vasteland vloeien.

Als Britse beleggingsfondsen geen Europees paspoort krijgen, kan 675 miljard euro aan beheerd vermogen naar het Europese vasteland vloeien.

Dat is volgens Fitch het bedrag dat bij een harde Brexit dreigt weg te stromen naar vermogensbeheerders op het Europese vasteland, die beleggingsfondsen aanbieden met een Europees paspoort.

De kredietbeoordelaar schetst drie scenario’s: een Verenigd Koninkrijk dat de Europese Unie begin 2019 verlaat zonder handelsakkoorden te hebben gesloten. Britse beleggingsfondsen raken in dat geval hun Europese paspoort kwijt, terwijl Britse vermogensbeheerders mogelijke downgrades en kosten- en omzetdruk wacht.

Britse fondsbeheerders worden bij dit scenario geconfronteerd met stevige uitstroom doordat 40% van de circa 6.400 miljard euro die de Britse fondsenindustrie beheert in handen is van buitenlandse beleggers.

Beleggers op het Europese vasteland hebben 854 miljard euro in Britse fondsen gestoken. Voor 675 miljard euro van dat vermogen is de kans aanwezig dat het overgaat naar vermogensbeheerders op het Europese vasteland in het geval van een harde Brexit. Fitch noemt de meer illiquide beleggingsfondsen het kwetsbaarst voor zo’n outflow van kapitaal.

Een tweede, meer gunstig scenario van Fitch behelst een vrijhandelsakkoord voor vijf jaar, terwijl het beste scenario uitgaat van toegang tot de Europese markt en dus ook een blijvend Europees paspoort voor Britse beleggingsfondsen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus