Jorge Groen is freelance journalist. Hij was voorheen hoofdredacteur van IEXProfs en IEXGeld en werkte onder meer als journalist voor het Financieele Dagblad en voor RTL Z. Tevens is hij oud-hoofdredacteur van Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN). Hij schrijft over financiële markten, beleggen, fondsen en pensioenen.

Nieuws

CityWire beloont Asset allocatie Aegon Asset Management

De asset allocatie van de mixfondsen van Aegon AM heeft Olaf van den Heuvel de rating + opgeleverd bij CityWire.

Het is een puzzeltje. Welke van de 16 beleggingsfondsen die Olaf van den Heuvel bij CityWire achter zijn naam heeft staan, heeft het hoofd tactische asset allocatie van Aegon Asset Management in december de rating + opgeleverd?

Van den Heuvel leidt bij Aegon AM het team dat zich bezighoudt met de asset allocatie voor meerdere fondsen. Een aanzienlijk deel daarvan zijn de mixfondsen, de Aegon Balanced DC fondsen, maar het gaat ook om een wereldwijd vastgoedfonds, wereldwijd mixfonds en wereldwijd aandelenfonds, die hoofdzakelijk gevuld zijn met institutioneel geld.

“Onze multi-assetfondsen hebben goede rendementen laten zien dit jaar. Dat is de reden van de vermelding bij CityWire,” zegt Van den Heuvel. “Wij hebben goed heen kunnen kijken door het korte termijnsentiment en zijn de Brexit en Trump goed doorgekomen. Ons team in het Verenigd Koninkrijk reageerde wat sterker op de Brexit, maar wij in Nederland bleven er nuchter onder. ”

Lange termijnvisie

De eerste tien en laatste twintig handelsdagen van het jaar zijn bepalend geweest voor 2016, blikt Van den Heuvel terug. Ondanks de beroerde start en het euforische einde is er geen aanleiding geweest om van de lange termijnvisie af te wijken. Aegon AM heeft voor de komende drie jaar het meeste vertrouwen in beursgenoteerd vastgoed en wereldwijde aandelen, terwijl van staats- en kwaliteitsbedrijfsobligaties het minste wordt verwacht.

“We zijn het jaar sterk overwogen in aandelen begonnen, en dat deed pijn. Op de dag dat Trump won, zijn wij long aandelen gegaan. Een Republikeinse meerderheid in het Congres en een Republikeinse president hebben in het verleden goed uitgepakt voor de beurs. En al voor de verkiezingen waren wij niet negatief gestemd over de Amerikaanse beurs.”

Van den Heuvel is trots op collega Frank Meijer van het AeAM Dutch Mortgage Funds, die deze maand vanuit het niets een AA-rating in de wacht heeft gesleept bij CityWire. Hij roemt de wijze waarop Meijer het Nederlandse hypothekenfonds heeft opgetuigd in de organisatie, en de wijze waarop het in de markt is gezet. “Er is veel interesse in dit beleggingsfonds, dat in drie jaar tijd bijna negen miljard euro aan instroom heeft gehad. Het is een prachtig product en oplossing voor veel institutionele klanten.”

Meijer kon wegens werkzaamheden in Japan IEXProfs niet zelf te woord staan.

Fondsmanagers met een eerste AAA-rating bij CiteWire

naam voor SEO

Minder dan een kwart van de 15.000 actieve fondsbeheerders in 41 landen en ruim 240 beleggingscategorieën waarvan CityWire de prestaties bijhoudt, is in het bezit van een rating. Het zijn degenen die ‘echt waarde toevoegen’, volgens de Britse dataspecialist. Het oordeel is gebaseerd op de informatieratio, een meting voor het risico gecorrigeerd rendement van een belegging, en houdt in dat de fondsmanager het gedurende drie jaar op rij beter heeft gedaan dan de benchmark.

De ratings kennen de volgende onderverdeling:

  • AAA-rating: de 10% best presterende fondsmanagers
  • AA-rating: de 20% daarna best presterende fondsmanagers
  • A: de 30% daarna best presterende fondsmanagers
  • +: de resterende 40% beter dan de benchmark presterende fondsmanagers

Fondsmanagers met een eerste rating bij CityWire

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie


Jorge Groen is freelance journalist. Eerder werkte hij voor het Financieele Dagblad en RTL Z en hij is oud-hoofdredacteur van IEXProfs, IEXGeld en Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN).

Lees meer

De impact van het coronavirus