Nieuws

Consoliderende vermogensbeheerders

Populaire ETF's en strenge regelgeving zorgen voor meer fusies en overnames in de beleggingsindustrie.

Het aantal fusies en overnames in de wereld van het vermogensbeheer blijft ook dit jaar uitzonderlijk hoog. Dat blijkt uit een artikel op de website van Chief Investment Officer. Het aantal fusies en overnames is dit jaar waarschijnlijk wel wat lager dan vorig jaar. Toen werden er 144 verschillende transacties gemeld. Per oktober van dit jaar is sprake van 110 verschillende fusies en overnames.

De waarde van de diverse transacties ligt dit jaar echter waarschijnlijk hoger dan in 2015. Toen werd in totaal voor 9,7 miljard dollar aan overeenkomsten geregistreerd. Eind oktober stond de teller voor 2016 al op 9,1 miljard dollar. Het zijn vooral de grote fusies en overnames die het verschil maken.

In maart van dit jaar fuseerden vier MassMutual onderdelen met elkaar. Ze gingen samen verder onder de naam Barings met een gezamenlijk beheerd vermogen van 260 miljard dollar. In mei van dit jaar nam Ares Capital American Capital over. Met die overname was 3 miljard dollar gemoeid. Ares Capital zag het belegd vermogen met 13 miljard dollar toenemen. In oktober werd de fusie van het Amerikaanse Janus en het Britse Henderson beklonken. De twee beheerders hebben gezamenlijk 300 miljard dollar onder beheer.

Fusieredenen

De belangrijkste reden voor de fusies is dat beleggers in toenemende mate een voorkeur hebben voor indexfondsen. Dit geldt vooral voor de beleggingsfondsen voor particuliere beleggers. Dat zorgt ervoor dat met name in dit onderdeel van de vermogensbeheerindustrie sprake is van verhoogde activiteit. In het tweede kwartaal van dit jaar vonden 5 van de 30 transacties plaats rondom aanbieders van beleggingsfondsen voor particulieren. In het derde kwartaal ging het om 9 van de totaal 36 transacties.

Volgens Pwc-partner Same Yildirim zijn strengere toezichteisen ook een oorzaak voor de schaalvergroting die nu plaatsvindt. “De veranderingen op toezichtgebied zijn in het voordeel van beheerders met een betere technologie en met meer geld om de technologie te onderhouden.”

Dat wil niet zeggen dat de toekomst is voorbehouden aan grootschalige vermogensbeheerders. Volgens Eugene Podkaminer van Callan Associates biedt de schaalvergroting juist kansen aan kleinere boetieks. Dit zijn de kleinere aanbieders die volgens Podkaminer vasthouden aan hun specialiteiten die niet op een grotere schaal kunnen worden gekopieer. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alles over de rente