Beleggers hebben goud rug toegekeerd Beleggers hebben sinds de verkiezing van Trump goud de rug toegekeerd. De hoop is nu gevestigd op de vraag naar fysiek goud. 22 november 2016 10:00 • Door IEXProfs Redactie Er lijkt zich een perfecte storm op te bouwen voor goud. De fysieke vraag naar het edelmetaal is al lange tijd laag en sinds de verkiezing van Donald Trump dreigt nu ook de belegger af te haken. Volgens Sumit Roy van ETF.com is de enige hoop dat de consument terugkeert. Wat we volgens Roy niet mogen vergeten is dat de prijs van goud in dollars sinds de verkiezing van Trump snel is gedaald, maar dat dit niet geldt voor andere valuta zoals de euro, het pond en de voor goud zeer belangrijke Indiase roepia. In roepia’s is goud zelfs nog nooit zo duur geweest als nu. Een duidelijke hindernis dus voor consumenten om goud te kopen. De vraag naar goud voor juwelen heeft dit jaar bijvoorbeeld het laagste niveau bereikt sinds 2009. Hetzelfde geldt voor de vraag naar munten en goudstaven. Indiase huwelijksmarkt En centrale banken kochten dit jaar 33% minder goud dan in 2015. Volgens Roy is de enige hoop voor de goudprijs nu dat de consumentenvraag weer wat aantrekt zodra goud wat goedkoper is. Een goede indicator zou het Indiase huwelijksseizoen kunnen zijn. Voor Indiers is een mooie gouden ketting namelijk het perfecte geschenk. Van beleggers mag volgens Roy niet veel verwacht worden omdat die al overwogen zitten in goud. Hij geeft het voorbeeld van de ETF-markt. Twee populaire beleggingsproducten zijn de SPDR Gold Trust en de iShares Gold Trust. Sinds de verkiezing van Trump hebben beleggers hier weliswaar 1,7 miljard dollar uit teruggetrokken. Over het hele jaar gezien is de instroom met 13,6 miljard dollarnog altijd groot. Roy denkt dat beleggers zullen blijven verkopen zo lang de rente in de Verenigde Staten blijft oplopen en dollar verder aan kracht wint. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 13 nov "Zege Trump is positief voor goud, overnamemarkt en kleinere techbedrijven" De zege van Donald Trump is waarschijnlijk vooral positief voor goud en technologiebedrijven met kleinere kapitalisaties. Ook kan zijn laissez-faire aanpak een boost geven aan de M&A-markt, meent Greg Hirt, Global CIO Multi Asset van Allianz Global Investors. Andere beleggingskansen?
Assetallocatie 07 nov JP Morgan AM verwacht 5,1% rendement op lange termijn JP Morgan Asset Management verwacht de komende 10 tot 15 jaar met een gemengde 60/40-portefeuille een rendement te halen van gemiddeld 5,1%. Met alternatives, zoals vastgoed en private equity, valt meer geld te verdienen.
Assetallocatie 29 okt Herbalanceren essentieel voor optimaal risicoprofiel Beleggers die niet regelmatig hun portefeuille herbalanceren en terugbrengen naar het uitgangspunt lopen ongewenst hoge risico's.
Assetallocatie 28 okt Professionele beleggers negeren belangrijke Amerikaanse verkiezingen Professionele beleggers wereldwijd richten zich liever op langetermijntrends als deglobalisatie, digitale disruptie en decarbonisatie. Dat is de reden waarom zij hun beleggingen in wereldwijde aandelen en private equity fors vergroten, zo blijkt uit de Schroders Global Investor Insights Survey van dit jaar.
Assetallocatie 21 okt Vijf vragen bij het beleggen in grondstoffen Een breed gediversifieerde benadering van grondstoffen biedt beleggers de mogelijkheid om hun portefeuilles beter te spreiden in een tijd van veranderend financieel landschap en een uitdagende geopolitieke omgeving. Hoe? Dat legt J. Safra Sarasin uit.
Assetallocatie 17 okt Robeco na 32 jaar terug in goud Goud is terug van weggeweest bij Robeco. In 1992 besloot de vermogensbeheerder er niet meer in te beleggen, maar de tijden veranderen. Geopolitieke spanningen en hoge inflatie hebben goud weer koopwaardig gemaakt.