Jorge Groen is freelance journalist. Hij was voorheen hoofdredacteur van IEXProfs en IEXGeld en werkte onder meer als journalist voor het Financieele Dagblad en voor RTL Z. Tevens is hij oud-hoofdredacteur van Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN). Hij schrijft over financiële markten, beleggen, fondsen en pensioenen.

Nieuws

VS trekt dividend omlaag

Zwakke dividendgroei in de Verenigde Staten en op andere plekken in de wereld zet een rem op de wereldwijde dividenduitkeringen.

Zwakke dividendgroei in de Verenigde Staten en op andere plekken in de wereld zet een rem op de wereldwijde dividenduitkeringen.

In vergelijking met een jaar eerder zijn in het derde kwartaal van dit jaar de mondiale dividenduitkeringen met 4% gedaald naar 281,7 miljard dollar. Wisselkoerseffecten, speciale dividenden en wijzingen in de samenstelling van indices niet meegerekend bedraagt de daling 0,3%. Dat blijkt uit de Henderson Global Dividend Index (HDGI) die ieder kwartaal de dividendstromen van ’s werelds grootste 1.200 bedrijven in kaart brengt, gemeten naar marktkapitalisatie.

Henderson heeft de prognose voor dividendgroei in 2016 licht verlaagd naar 0,9% voor de totale groei en 1% voor de onderliggende groei. De totale dividenden komen dit jaar naar verwachting uit op 1,16 biljoen dollar.

Zwakke dividendgroei 

De Verenigde Staten – goed voor 40% van de wereldwijde dividenduitkeringen - is de belangrijkste reden dat bedrijven minder scheutig geweest zijn met dividend. De regio laat zwakke dividendgroei zien; bedrijven hebben daarnaast minder speciale dividenden uitgekeerd. Volgens Henderson is de onderliggende dividendgroei in de VS met 3% de laagste sinds de financiële crisis, en ook de laagste de start van de HDGI-index.

“Daarmee is de vertraging voortgezet, die iets meer dan een jaar geleden begon. Deze vloeit voort uit de wat gematigder winstgroei in de VS als gevolg van de sterke dollar, maar weerspiegelt ook de veel hogere schuldenlast van Amerikaanse bedrijven die ertoe leidt dat ze voorzichtiger zijn met hun cashflow,” aldus Henderson.

 

Enkele landen en regio’s in de wereld die traditioneel een dividendpiek laten zien in het derde kwartaal laten momenteel zwakke dividendgroei, zoals opkomende markten, Australië en het Verenigd Koninkrijk. Doordat mijnbouwers als BHP Biliton en Glencore en kleinere energiebedrijven het mes in het dividend hebben gezet, staan in deze landen de dividenduitkeringen onder druk.

Wereldwijd dividend rapen

Beleggers in Britse dividendaandelen hebben een stevige daling van de uitkeringen voor hun kiezen gekregen door de daling van het pond als gevolg van de Brexit. Op jaarbasis is er bijna 14% minder dividend uitgekeerd in het derde kwartaal. Ook onderliggend zijn Britse dividenden met bijna 3% gedaald. Niet alleen mijnbouwers, maar ook Barclays en Rolls Royce hebben het mes in hun dividenduitkeringen gezet.

In Japan houdt de snelle totale dividendgroei aan dankzij de sterke yen, maar doordat de bedrijfswinsten zich minder explosief ontwikkelen is de onderliggende groei traag. Europa blijft op koers voor een sterk dividendjaar. Zwakkere dividenden in Spanje dan in andere Europese landen heeft de aanhoudende sterkte elders in Europa verhuld.

Henderson benadrukt dat dividendbeleggers beter af bij een mondiale strategie dan een focus op regio, sectoren of landen. Dat komt omdat zij in sommige delen van de wereld afhankelijk zijn van een klein aantal sectoren of kleine groep grote bedrijven voor hun inkomsten. Bovendien zijn bewegingen van wisselkoersen volatiel.


Jorge Groen is freelance journalist. Eerder werkte hij voor het Financieele Dagblad en RTL Z en hij is oud-hoofdredacteur van IEXProfs, IEXGeld en Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN).

Lees meer

De impact van het coronavirus