Nieuws

DNB: betere vastgoedindex nodig

DNB wil een meer representatieve en transparante prijsindex voor Nederlands commercieel vastgoed.

DNB wil een meer representatieve en transparante prijsindex voor Nederlands commercieel vastgoed. Een goede index voor de vastgoedmarkt baseert zich niet alleen op taxaties, maar ook op de transacties in de markt, aldus de toezichthouder in haar meest recente bulletin. Ook moet de index rekening houden met de kwaliteit van het vastgoed, leeftijd en locatie, en beschikbaar zijn voor het publiek.

De IPD/ROZ Vastgoedindex, de index die gebruikt wordt om de prijsontwikkeling van Nederlands commercieel vastgoed weer te geven, is in dit opzicht onvoldoende dekkend en representatief.

 

De behoefte een aparte prijsindex vloeit voort uit de grote verschillen tussen de huizen- en commerciële vastgoedmarkt. Zo is de vastgoedmarkt internationaler en volatieler doordat huurders van kantoren sneller vertrekken. Daardoor zijn de pieken en dalen op de commerciële vastgoedmarkt groter dan die op de huizenmarkt.

Schommelingen in prijs en volume

Schommelingen in prijs en volume kunnen van grote invloed zijn op de financiële sector en economische groei. Bij financiële crises spelen problemen op de vastgoedmarkt vaak een belangrijke rol. De risico’s worden vergroot door de grotere complexiteit en gebrek aan transparantie in de commercieel vastgoedmarkt. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie