Nieuws

Oh Italië!

Het huidige Italiaanse bankenprobleem zou wel eens de moeder van alle bankencrises kunnen zijn, denkt George Freidman

De problemen van de Italiaanse banken zijn slechts het topje van de ijsberg. Ook Duitsland en de VS zijn kwetsbaar. Dat schrijft George Friedman in een blog voor MauldinEconomics.com.

De van oorsprong geopolitcus wijst op het gevaar dat de erbarmelijke situatie van Italiaanse banken zich kan verspreiden over de hele eurozone. Hij noemt de Italiaanse bankencrisis de moeder van alle systeemcrises.

"Veel Italiaanse banken hebben hun uitstaande schulden op een onjuiste manier in hun boeken opgenomen. Ze behandelen bedrijven die praktisch failliet zijn, en waarvan de schulden geheel zouden moeten worden afgeschreven, als wanbetalers, waarvoor slechts een fractie van de schuld wordt afgeboekt."

Failliet bankensysteem

Volgens Friedman zou 17% van de totale uitstaande schuld van Italiaanse banken moeten worden afgeschreven. Dit komt overeen met het failliet van het Italiaanse bankensysteem. Dit raakt uiteraard ook andere Europese banken. Veel van de  Italiaanse chulden zijn immers herverpakt en doorverkocht. Bovendien lenen deze Italiaanse banken massaal van hun Europese sectorgenoten.

De enige oplossing volgens Friedman is dat de Italiaanse overheid de banken redt. Dat is echter problematisch omdat dit niet mogelijk is binnen de huidige afspraken van eurolanden. Een deel van de kosten moeten worden afgewend op de klanten van de bank. Als dat een serieuze dreiging wordt, zal er een run op Italiaanse banken ontstaan.

Een Italiaanse bankencrisis zou een groot probleem betekenen voor Duitsland. Dat land is voor een belangrijk deel afhankelijk van export naar andere Europese landen. In het geval van een Italiaanse crisis, die zich verspreidt naar andere landen, komt die export in gevaar.

Amerikaanse recessie

Duitsland voorziet dit gevaar, aldus Friedman. Het focust op de Verenigde Staten waar de groei vooralsnog stabiel is. Het is volgens Friedman echter de vraag hoe lang dat nog het geval zal zijn. "Een Amerikaanse recessie ligt op de loer." Volgens Friedman zou het startpunt daarvan al volgens jaar kunnen zijn.

De oplossing voor Italië zou van de Europese Unie moeten komen, schrijft Friedman. De kans dat dit gebeurt is echter klein. De EU is bedoeld om vrede te bewaren tussen de Europese landen, maar nauwelijks in staat om economische crises te bezweren.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus