Nieuws

Financiële sector moet oppassen

Op het gebied van ethiek en vertrouwen moet de sector niet wachten op regels van de overheid, aldus Jeroen Dijsselbloem.

Is de financiële sector een amorele sector, een sector die het morele kompas kwijt is en waar sinds de crisis niets veranderd is? Daarover ging het gisteren op het seminar Ethiek & Integriteit Outside in - in gesprek met de samenleving dat CFA Society Netherlands en VBA Beleggingsprofessionals samen organiseerden in Amsterdam.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem werd door Diana Matroos geïnterviewd over het hoofdthema. Hij erkent dat het slecht gesteld is met het vertrouwen van consumenten in banken en verzekeraars, maar merkt ook op dat dit een trend is die breder is.

Ook in de politiek en instituten is veel minder vertrouwen. Of de samenleving doorgeschoten is in de kritiek op de sector? “De algemene opvatting is dat er na of door de crisis helaas niets is veranderd - dat verklaart wellicht het verkoopsucces van het boek van Joris Luyendijk. Zolang overheid met regels moet afdwingen, zal het publiek denken dat de sector niet deugt.”

Communicatie van belang

Als de Liborfraude ter sprake komt geef Dijsselbloem aan geen kritiek te hebben op het Openbaar Ministerie. “Er is wel onbegrip in samenleving. Er is een hoge boete opgelegd – weliswaar veel lager dan in de VS - en betrokkenen zijn gevrijwaard van verdere vervolging.”

Maar er is wel degelijk wat veranderd in de aanpak van het OM als het gaat om fraude. “Er worden hogere boetes uitgedeeld en het OM is veel agressiever. Maar we moeten wel oppassen voor het heersende rechtvaardigheidsgevoel en de rechtstaat. De rechtstaat mag niet ter discussie komen.”

Communicatie met de samenleving blijft volgens Dijsselbloem van groot belang. “Ik heb voor de camera gezegd dat ik de kritiek op de lage boetes wel snap, maar heb wel het tuchtrecht verdedigd. Vanuit de financiële sector is niemand voor de camera gekomen om het uit te leggen. Dat kan niet meer!”

Eigen initiatief is beter

Dijsselbloem vindt echter niet dat er teveel regels zijn voor de sector. “Ik verzet me tegen de kritiek. Belangrijker is om eigen standaarden en eisen op een hoog niveau te leggen. Eisen van overheid zijn minimumeisen. Het gaat om de maximumeisen waar je je op moet richten. Ik zou zeggen: neem het offensief. Durf ambitieus te zijn.”

“Maar de financiële sector moet oppassen. Mijn oproep is: steek minder energie in activiteiten tegen de eisen van de overheid en denk meer na over standaarden die ondernemingen zelf moet formulieren. Leg daarbij de norm hoog! Eigen initiatief is beter dan alleen wet- en regelgeving.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?