Nieuws

Huizenmarkt Londen stagneert

De Londense huizenmarkt lag er al niet goed bij, maar de keuze voor Brexit heeft de zaak er nog slechter op gemaakt.

De Londense huizenmarkt is in een vrije val sinds het besluit om de EU te verlaten. De ellende is nog niet voorbij. Dit blijkt uit een artikel van Bloomberg.

In Londen zijn sinds de Brexit-beslissing 43% minder huizen verkocht dan in dezelfde periode voor het referendum. De daling zal nog even doorgaan, zo is de verwachting. Het aantal huizen dat te koop wordt aangeboden is met een kwart gedaald.

Hogere belastingen

Volgens Simon Rubinsohn, als econoom in dienst van de Royal Institute of Chartered Surveyors, was de dalende trend al eerder ingezet.  In mei daalden de prijzen van Londense woningen bijvoorbeeld al 1,4%. Het heeft volgens hem onder andere te maken met een oververhitting van de markt in de afgelopen twee jaar.

De regering reageerde daarop door hogere belastingen te heffen op transacties van duurdere huizen. In aanloop naar die maatregel werden in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verkocht.

Duurste huizen de klos

Het vertrek uit de EU zorgt de komende tijd voor onzekerheid, aldus Rubinsohn. Hoe langer die onzekerheid aanhoudt, hoe slechter het is voor de huizenmarkt. Het is echter mogelijk dat de economische situatie stabiliseert, mede als gevolg van de maatregelen die de Bank of England neemt. In dat geval zal de huizenmarkt waarschijnlijk stabiliseren.

De huizenmarktsituatie voor de regio’s buiten Londen is in dat geval aantrekkelijker dan die voor de hoofdstad zelf. Volgens Sean Mulryn, bestuursvoorzitter van bouwbedrijf Ballymore Properties is de markt in Londen al twee jaar oververhit. Dat zorgt op dit moment met name voor druk op de markt voor huizen van meer dan 1 miljoen pond.

"Het aanbod van dat soort huizen is recent sterk gestegen”, aldus bestuursvoorzitter David Thomas van Barratt Developments, een andere bouwer. "Vanuit het perspectief van de verkoper wordt het daardoor zeker lastiger.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus