Nieuws

Obligatiefondsen aan kop in april

Dankzij de Grote Draai naar obligaties is april de tweede positieve maand dit jaar voor Europese beleggingsfondsen.

April is de tweede positieve maand dit jaar geweest voor Europese beleggingsfondsen, gekeken naar netto-instroom van kapitaal en met dank aan de Grote Draai naar obligaties. 

De netto-instroom in beleggingsfondsen is afgelopen maand uitgekomen op 13 miljard euro, volgens data van Lipper. Het leeuwendeel van het kapitaal is naar obligatiefondsen gegaan: 14,4 miljard euro, gevolgd door alternatieve fondsen (5,7 miljard euro).

Ook grondstoffenfondsen, multi-assetfondsen en vastgoedfondsen noteren een plus. Aandelenfondsen zijn als gevolg van de risco-aversie onder beleggers het kind van de rekening met een uitstroom van 7,7 miljard euro.

Europese fondswinnaars en -verliezers van april 2016

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Na een significante uitstroom in maart van 30 miljard euro hebben geldmarktfondsen in april het tij gekeerd. De instroom bedraagt 7,8 miljard euro. Daarmee is de totale instroom in beleggigsfondsen in de afgelopen maand uitgekomen op 20,8 miljard euro.

Dit bedrag is voldoende om de totale instroom in beleggingsfondsen dit jaar weer boven water te krijgen: een positief saldo van 5,5 miljard euro. 

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie

 

Een nadere blik op de geldstromen van en naar sectoren leert dat bedrijfsobligaties die denomineren in euro's de grote winnaar zijn met een netto-instroom van 2,6 miljard euro, gevolgd door breed samegestelde aandelenfondsen opkomende markten (2,2 miljard euro), beleggingsfondsen die zich richten op lokale valuta-obligaties in opkomende martkten (1,9 miljard euro), fondsen die zich richten op harde valuta-obligaties in opkomende martkten (1,6 miljard euro) en absolute returnfondsen (1,6 miljard euro). 

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie

 

Uit Europese aandelenfondsen, Japanse aandelenfondsen en high yieldfondsen is in april het meeste kapitaal verdwenen. Ook Duits schatkistpapierfondsen en Britse geldmarktfondsen hebben een aardige veer gelaten.

Titel
naam voor SEO

 

Twee Franse vermogensbeheers voeren de lijst aan in april, gekeken naar de instroom die grotendeels werd gedreven door Franse geldmarktfondsen. JPMorgan complementeert de top drie. Gekeken naar assetcategorieen kan BlackRock zich met een instroom van 3,9 miljard euro kronen tot het meest gezochte obligatiefondshuis in de afgelopen maand. 


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus