Nieuws

Vooruitzichten EM klaren op

James Barrineau van Schroders is positief over de vooruitzichten van aandelen én obligaties uit de opkomende markten.

Beleggers kijken nog altijd op een verkeerde manier naar opkomende markten, merkt James Barrineau op. Hij is specialist in emerging markets debt (EMD) bij Schroders. Barrineau ziet aantrekkelijke kansen in assets uit de opkomende markten en denkt dat het huidige sterke momentum nog kan worden voortgezet.

Beleggers die klagen over een matige economische groei van 3,5% tot 4% voor de opkomende markten hunkeren volgens hem naar een verleden dat niet meer terugkeert, aangezien de ontwikkelde markten slechts 1,5% groei weten te realiseren.

Barrineau: "Beleggers die pas willen instappen als EM US dollar debt een rendement van 9% tot 10% oplevert, verkeren in de ontkenning dat inmiddels bijna een kwart van de wereldwijde staatsobligaties een negatieve rente geeft."

Dankzij goedkopere dollar

De opkomende markten geven momenteel vol gas. De lokale valuta-index is dit jaar al met 9% gestegen. De staatsschuld in US dollars noteert 4,5% hoger en de rentevergoeding op Amerikaanse staatsobligaties is nog eens 100 basispunten gedaald sinds februari.

De opkomende markten profiteren sinds eind januari van een stabiele Chinese munt, een stabiele olieprijs en van een gunstig monetair beleid van de centrale banken in de ontwikkelde economiëen. Maar de belangrijkste factor die de opkomende  markten positief in beweging brengt, is de dalende trend die de US dollar heeft ingezet.

Barrineau: "De divergentie in monetair beleid dat de waarde van de US dollar had opgeschroefd, lijkt nu ten einde gekomen, gezien de meer dovish houding die de Fed na de laatste beleidsvergadering heeft aangenomen."

Hogere koersen verwacht

Wat volgt uit deze positieve ontwikkelingen is dat het herstel van de opkomende markten aan kracht wint en dat er weer geld naar deze markten stroomt. En als de liquiditeit toeneemt, stijgen doorgaans ook de koersen.

Verdere verbetering acht Barrineau zeer waarschijnlijk als de lokale valuta’s stijgen en de centrale banken in de opkomende markten de renteverhogingen stopzetten of de rente zelfs verlagen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie