Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine en zorgt voor de nodige vrouwelijke versterking op de redactie. Dames beleggen immers beter, toch?

Nieuws

Actief hedgefonds stopt ermee

Een groot, actief beleggend hedgefunds sluit de deuren omdat ze teveel last hebben van algoritmen en goedkope indexfondsen.

Trends en voorspellingen genoeg voor het nieuwe jaar, maar actief beheerde fondsen die niet meer op kunnen boksen tegen de slimme algoritmen en goedkope indexfondsen lijkt ondertussen ook een trend. 

Per eind van deze maand boekt een 1,5 miljard dollar groot hedgefund, Nevsky Capital, dat al vijftien jaar bestaat, geld terug op rekening van zijn klanten. En bij dat fonds zitten bepaald geen groentjes die de markt even tegen hebben. Bovendien is het fonds groot genoeg om wat slechte jaren te overleven. En hun gemiddelde jaarrendement van 18,4% sinds 2000 is ook alles behalve slecht. 

De managers zien gewoon geen heil meer in hun strategie. Hun commentaar op sluiting van het fonds aan Bloomberg:  

“We have come regretfully to the conclusion that the current algorithmically driven market environment is one which is increasingly incompatible with our fundamental, research orientated, investment process," Taylor, the firm’s chief investment officer, said in a statement. “The bear market in emerging market equities, which began in 2011, may eventually engulf developed markets too.”

Lang niet de enige

In de hedgefundsector worden er veel meer fondsen opgedoekt. Wat dat betreft zijn de heren van het Nevskyfonds echt geen uitzondering. In het derde kwartaal sneuvelden 257 hedgefunds, in het tweede kwartaal 200, blijkt uit cijfers van Hedge Fund Research Inc. 

Dat ze er zo duidelijk bij zeggen dat er in deze markt weinig eer te behalen is met een actieve strategie, is wel bijzonder. Dat is een trend om in de gaten te houden. 

 

Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen