Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Dit zijn de beste asset allocators

Welke asset allocatie-research is het lezen waard en voegt waarde toe aan uw portefeuille? Wie wint de Asset Allocation Award?

Welke asset allocatie research is het lezen waard? Om uw werktijd efficiënt te benutten, moet u keuzes maken. Maar hoe kiest u de research die waarde toevoegt aan uw portefeuille?

De marktconsensus is een prima tool voor beleggingscomités om hun eigen allocatiebeslissingen aan te spiegelen. Het is meteen duidelijk of je een trendvolger of een contraire belegger bent.

Maar mijn consensusonderzoek van het afgelopen jaar, waarin ik meer dan zestig assetallocatiepublicaties bekijk, laat ook zien hoe assetmanagers omgaan met hun publicaties en - niet onbelangrijk - hoe vaak ze het bij het rechte eind hebben met hun verwachtingen. Hoe goed zijn ze in het verslaan van de consensus?

Wie is de beste?

Ik heb gekeken welke huizen het vaakst de juiste aannames deden op het gebied van asset allocatie. Daarvoor heb ik drie rapportcategorieën doorgelicht.

  1. Asset allocatie in het algemeen
  2. Regio-allocatie aandelen
  3. Credit-allocatie (obligaties)

Na deze drie categorieën is er ook een vierde categorie, de beste assetallocatierapporten overall. Hierin zijn de rapporten vertegenwoordigd die alle assetclasses volgen en beschrijven. 

Om tot een eerlijk overzicht te komen van huizen die superieure allocatiecalls maken, heb ik de performance van de aanbevelingen gemeten. Dat is niet eenvoudig, omdat een allocatiecall (meestal in de vorm overwogen of onderwogen) niet direct te vertalen is in een simpele koop of verkoop. Toch heb ik een poging gedaan, door deze systematiek:

  1. Gelijk gewogen-portefeuilles creëren voor alle vormen van allocatie. Dit zijn portefeuilles waar alles (vijf onderdelen) met een gewicht van 20% in zit.
  2. Een neutrale weging is 20%, een overwogen positie is 25%, een onderwogen positie is 15 %.
  3. Gemeten over de afgelopen 24 maanden.
  4. Ik heb gekeken naar de volledigheid van de assetalloactie. Als een sub-assetclass geen aanbeveling heeft, doet die niet mee. Dan wordt de portefeuilleweging bijvoorbeeld (in neutrale stand) 4x 25%.
  5. Presentatie en leesbaarheid van de rapporten beoordelen. Het gaat om heldere recommendaties die regelmatig gepubliceerd worden.
  6. Regelmaat controleren. Als een rapport een tijdje niet verschijnt, dan volgt uitsluiting.

De nominaties

Per beleggingscategorie staan in alfabetische volgorde de rapporten die de afgelopen jaren volgens bovenstaande meetmethode duidelijk waarde hebben toegevoegd. De volgende huizen zijn daarmee genomineerd voor een nieuw te introduceren Asset Allocatie Award, die wij - IEXProfs en Alpha Research - begin volgend jaar uitreiken. 

Beste assetallocatierapport

Huis Publicatie
Blackrock Investment Directions
Columbia Threadneedle Global Asset Allocation Investment Strategy Outlook
ING Investment Office Maandbericht beleggen
JP Morgan Asset Allocation Views
Morgan Stanley On the Markets
Schroders Multi-Asset Investments

 

Beste aandelenallocatierapport Regio

Huis Publicatie
Fidelity International Clockwise
ING Investment Office Maandbericht beleggen
KBC Strategie Update
Morgan Stanley On the Markets
Pioneer Investments Multi-Asset Themes
Schroders
Multi-Asset Investments

 

Beste allocatierapport Credit

Huis Publicatie
BlackRock Investment Directions
Investec Asset Allocation Indicator
LGT Capital The Beacon
Morgan Stanley On the Markets
Neurberger Berman Asset Allocation Committee Outlook
Schroders Multi-Asset Investments

 

Beste assetallocatierapport Overall

Huis Publicatie
BlackRock Investment Directions
Columbia Threadneedle Global Asset Allocation Investment Strategy Outlook
ING Investment Office Maandbericht beleggen
LGT Capital The Beacon
Morgan Stanley On the Markets
Schroders Multi-Asset Investments

 

Wordt vervolgd dus in het nieuwe jaar. Alvast fijne feestdagen en een gezond en succesvol 2016!

Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Alternatieve beleggingen