Nieuws

Pictet: Geen einde bullmarkt

Hoofdstrateeg Luca Paolini van Pictet verwacht vijf magere jaren. Aandelen Europa, Japan en EM zijn favoriet.

"Alles zal anders worden de komende vijf jaar." Het zijn de beginwoorden van hoofdstrateeg Luca Paolini van Pictet, die een rondje maakt langs de Europese hoofdsteden om Pictet's vijfjaarsoutlook toe te lichten. 

Wat wordt dan anders? Het wordt voor beleggers vooral niet zo mooi als het de laatste vijf jaar is geweest. Het feestje wordt wat minder feestelijk met aandelenrendementen die terugvallen naar 4%-5% per jaar en staatsobligaties die zullen uitkomen op niet meer dan 1% per jaar. Beide beleggingscategorieën zijn volgens Paolini aan de prijs en veel economische groei zit er niet aan te komen.

Paolini: "Eigenlijk staat de Amerikaanse tienjaars nu veel te laag. Op basis van de huidige economische situatie zou de rente 1% hoger moeten liggen." En over de vooruitzichten van aandelen: "Wereldwijd bevinden de winstmarges zich op recordniveaus. Die gaan zeker zakken, al is het maar doordat vanwege de vergrijzing en het invoeren van het minimumloon in tal van landen de lonen weer zullen stijgen."

Witte aandelenraven Europa en Japan

Paolini is wel positief over de Japanse en Europese aandelenmarkten. Japanse aandelen kunnen omhoog, doordat bedrijven meer oog hebben voor hun aandeelhouders. Ook zullen Japanse pensioenfondsen en burgers hun obligaties en cashposities - "Daarmee verlies je alleen maar geld" -  verruilen voor aandelen.

Europa loopt volgens Paolini economisch gezien vier jaar achter op VS en moet dus nog een hele inhaalslag maken. De royale hulp van de ECB is daarbij een grote steun. Dat Europese aandelen niet al te hoog zijn gewaardeerd, helpt natuurlijk ook.

Verwachte economische groei
VS: 2,5%
Eurozone: 1,7%
Japan: 1,2%
EM: 4,7%
China: 6,5%

Goed-nieuws-show

Paolini doet niet mee met de zorgelijke beursstemming. Drie ontwikkelingen voeden zijn optimisme. Zo is hij niet bang voor een toekomstige Amerikaanse renteverhoging. Integendeel zelfs. Een rentesstap zal eindelijk een een einde maken aan de onzekerheid. Hij verwacht dat het een stimulans zal zijn voor de aandelenkoersen.

Ook rekent hij erop dat de stijgende bedrijfsinvesteringen in R&D zullen resulteren in een flinke stijging van de productiviteit.

En dan hebben we nog China, waar Paolini onlangs op bezoek was en nergens pessimisme ontmoette. "De oude Chinese staatsbedrijven hebben geen toekomst, maar de private sector is sterk en flexibel. Vergeet ook niet dat China nog altijd vijf keer zo arm is als de VS. Er is nog genoeg ruimte voor groei."

Mocht het economisch uit "e hand lopen, dan zal Beijing ingrijpen met royale financiële steunoperaties. 'Geld is er zat." Paolini hoopt wel dat de Chinese regering dan een zinvolle bestelling vindt voor al het overtollige geld. "De Chinese regering zwalkt. Of ze weten niet wat ze moeten doen, of ze zijn zwaar verdeeld."

Geen einde bullmarkt

Is een Chinese recessie toch niet te voorkomen, dan is het alle hens aan dek. "Dan knallen de beurzen met 20% tot 30% in elkaar. Dat lijkt ons echter niet reëel. Omdat China geen democratie is, kan de regering er sneller reageren. Bovendien wordt de communistische partij vooral afgerekend op zijn economische prestaties. Om de macht te behouden, moet China economisch groeien."

Van verhalen dat er nu een einde is gekomen aan de bullmarkt moet Paolini niet veel hebben. Daarvoor is de economische situatie volgens hem nog veel te stabiel. 'Dat wil niet zeggen dat we de komende jaren niet te maken krijgen met beurscorrecties.'

Over de opkomende markten is Paolini hoopvol, al verwacht hij de komende maanden nog wel stress. "Is de Amerikaanse rentestap gezet, dan kan de economische groei van de opkomende markten weer aantrekken. Beleggers zullen dan ook oog hebben voor opkomende aandelen, die nu relatief laag staan gewaardeerd. De favorieten van Pictet zijn India, Mexico en de Filipijnen, die alle geen last hebben vergrijzing en een hoge schuld."

Paolini sluit positief af. Beleggers, die nu met angst en beven kijken naar de koersborden, hoeven de komend maanden niet te vrezen. "Grote kans dat we ook in de laatste maanden van dit jaar een mooie rally krijgen."


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie