hoofdinhoud
IEX Profs
Zoek pagina
desktop iconMarkt Monitor
  • Home
    • Aandelen
    • Obligaties
    • Alternatives
    • ESG
    • Impact
    • Beleggingsfondsen
    • Fondsselector
    • ETF's
  • Opinie
    • State Street SPDR ETF's
    • Triodos Investment Management
    • T. Rowe Price
    • LSEG Lipper
    • UBS
    • Partnercontent
  • Nieuwsbrief
  • Inloggen
Home  /  Fondsportret  /  Japanse aandelen hebben wind mee
label connect Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
CT Japan Equities profiteert sterk van verdere Japanse beursstijging

Japanse aandelen hebben wind mee

Simon Morton-Grant, client portfoliomanager van het succesvolle CT (Lux) Japan Equities-fonds van Columbia Threadneedle, toont zich bijzonder optimistisch over de vooruitzichten van de Japanse aandelenmarkt. Betere corporate governance, stijgende inflatie en relatief lage waarderingen zijn munitie voor een verdere beursstijging.

13 juni 2024 08:00 • Door Rob Stallinga

2023 was een zeer sterk jaar voor Japanse aandelen. Ook de Japanse aandelenmarkt doet het dit jaar goed. Wat is de reden van deze stijging?

“Een paar maanden geleden stond de Nikkei zelfs op een all time high. Het heeft lang geduurd, maar de interesse voor Japanse aandelen is helemaal teruggekeerd. Reden hiervan zijn vooral alle hervormingen die in de laatste jaren zijn doorgevoerd om de Japanse corporate governance te verbeteren. Net als in andere delen van de Westerse wereld richten nu ook Japanse beursgenoteerde bedrijven zich op aandeelhouderswaarde. Die hervormingen zijn structureel. Er zitten er nog meer aan te komen.

"De interesse voor Japanse aandelen is helemaal teruggekeerd"

Daarnaast mag je wel zeggen dat Japan na al die jaren eindelijk het deflatiemonster heeft verslagen. De inflatie loopt duidelijk op. Dat is niet alleen goed voor de economie maar zet bedrijven ook aan hun kapitaal beter te gebruiken in de vorm van meer investeringen of, zoals we de laatste tijd zien, dat er meer geld naar aandeelhouders gaat.

Tenslotte zijn de waarderingen van Japanse aandelen nog altijd laag ten opzichte van andere markten maar ook ten opzichte van de eigen beursgeschiedenis.”

"De waarderingen van Japanse aandelen zijn nog altijd laag"

Desondanks blijft de Japanse economie kabbelen.

“Japan presenteert geen Chinese cijfers, maar de Japanse economie staat er nu wel veel beter voor dan tien jaar geleden. Dat geldt ook voor de bedrijven. De winstgevendheid is duidelijk toegenomen. Daarbij worden bedrijven met een price-to-book van minder dan 1 gedwongen om de enorme cashoverschotten op hun balans uit te geven. Dan hebben we het over veel geld, goed voor 40% van de Japanse economie.”

Simon Morton-Grant

Het CT Japan Equities Fund belegt al twaalf jaar in Japan? Wat zijn de resultaten tot nu toe?

“Sinds de lancering van het fonds in 2012 deed geen beleggingsfonds, dat zich richt op Japanse largecaps, het beter. Ook over de afgelopen 5 jaar hoort het fonds bij de top. CT (Lux) Japan Equities heeft het daarbij nooit meer dan twee kwartalen achtereen slechter gedaan dan de benchmark.”

We hebben hier te maken met een high conviction fonds. Waar zet verantwoordelijk fondsbeheerder Daisuke Nomoto vooral op in?

“Hij speurt met name naar aantrekkelijk geprijsde kwaliteitsbedrijven. Dat zijn bedrijven met een hoge opbrengst op hun investeringen die juist in een lage groei- omgeving de meeste alfa kunnen genereren. Belangrijk is wel dat deze bedrijven in staat moeten zijn om het concurrentievoordeel lang te kunnen vasthouden. Het is een 100% bottom-up aanpak.“

Opvallend is de sterke weging van industriële bedrijven ( 27%) in de portefeuille. Dat moet een reden hebben.

“De Japanse beurs bestaat voor een groot gedeelte uit industriële bedrijven, dus het is niet meer dan logisch dat de sector Industrie een belangrijke plek heeft in de portefeuille. Wel heeft het fonds sinds de lancering altijd een overweging gehad in industriële bedrijven. De fondsmanager ziet daar inderdaad goede kansen. Dat geldt met name voor midcap-bedrijven.”

Hoe zou u de beleggingsstrategie in een paar woorden omschrijven?

“Sterk inzetten op kwaliteitsbedrijven met een aantrekkelijke waardering. Daarbij kan worden belegd in alle bedrijven met een minimum beurswaarde van 500 miljoen dollar. De beleggingsstrategie van het fonds komt overeen met die van andere fondsen van Columbia Threadneedle. Ook die richten zich hoofdzakelijk op kwaliteitsbedrijven. Kwaliteit is de enige stijl-bias die wij hebben. Geen groei, geen waarde, maar quality only.”

"Kwaliteit is de enige stijl-bias die Columbia Threadneedle heeft"

Waarom zouden Nederlandse investeerders ook in Japan moeten investeren? Hoe zit het met de correlatie van Japanse aandelen ten opzichte van die op andere markten?

“Het belangrijkste is en blijft de hervorming van de Japanse corporate governance waarbij het creëren van aandeelhouderswaarde eindelijk voorop staat. Er is meer focus op winstgevendheid en kapitaalallocatie. Niet eerder stroomde er zoveel geld naar aandeelhouders.

Beleggen in Japanse bedrijven is ook voor een belangrijk deel beleggen in bedrijven die wereldwijd opereren. Daarmee krijgen beleggers via Japan exposure naar de wereldeconomie.”

Wat zijn triggers die de Japanse aandelenmarkt vleugels kunnen geven?

“De Japanse markt vliegt nu al, maar we zien nog genoeg ruimte voor meer stijging. De bedrijfshervormingen hebben nog een lange weg te gaan. Er komen nog heel veel nieuwe regels aan. Het uitkeren van dividend en de inkoop van eigen aandelen is pas net begonnen.

Veel beleggers denken tegenwoordig dat ze de Japanse aandelenrally hebben gemist, maar wij denken dat we pas aan het begin ervan staan.”

Wat zijn redenen om de Japanse markt toch met enige voorzichtigheid te benaderen?

“Het belangrijkste risico voor Japan is stagnatie van de wereldeconomie. Daar hebben natuurlijk ook andere beurzen last van. Mochten de hervormingen worden stopgezet of worden teruggedraaid, dan zou dat een slecht signaal zijn. Echter daar is niemand bang voor. Maar fundamenteel staat de Japanse markt er goed voor, ook al zullen er ongetwijfeld momenten komen dat beleggers winst zullen nemen.”

Ondertussen is de Japanse yen in de afgelopen jaren zwaar gedaald. Sinds begin 2022 staat de yen 30% lager tegenover de euro. Wat moeten beleggers daarvan vinden? Het kan bijvoorbeeld de inflatie scherp omhoog jagen.

“Stijgende Japanse inflatie is eerder een kans dan een risico. Japanse exportbedrijven profiteren ervan. Maar de Japanse centrale bank heeft al aangegeven een verdere val van de yen te willen voorkomen. Dat wil niet zeggen dat de yen zal aansterken. Door het grote renteverschil tussen de VS en Japan ligt dat niet voor de hand.

"Stijgende Japanse inflatie is eerder een kans dan een risico"

Mocht de yen op een gegeven moment weer in waarde stijgen, dan zal dat positief uitpakken voor Japanse bedrijven die het moeten hebben van de Japanse thuismarkt. In die zin is de waarde van de yen niet de belangrijkste factor. Bij elke stand zijn er altijd bedrijven die goed gedijen.”

Ten slotte, het CT Japan Equities Fund is een SFDR 8-fonds. ESG is dus belangrijk.

“Inderdaad. ESG is geïntegreerd in het beleggingsproces. We gebruiken het eerst in de bedrijfsanalyse en daarna in de portefeuilleconstructie. Zaken als de kwaliteit van het management, de robuustheid van de productieketen, de omgang met grondstoffen moeten goed worden bekeken om schandalen en negatieve bedrijfssituaties te voorkomen.”

This is a marketing communication. Please refer to the prospectus of the fund and to the KIID before making any final investment decisions.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel via:

DE LAATSTE TICKETS!

Kom vrijdag naar de IEX Beleggersdag!

Hoe gaat de top van het Nederlandse bedrijfsleven om met Trump, geopolitiek, defensie en de verhouding tussen Europa en de VS? Kom aanstaande vrijdag naar de IEX Beleggersdag. Mis het niet en bestel nu uw tickets! VOL=VOL!

Lees meer

  • 16 jun “Trump 2.0 maakt vooral Azië great again”
  • 09 jun Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit
  • 03 jun Let niet op het gekakel uit het Witte Huis
  • 04 jun Deglobalisering gunstig voor midcaps
  • 27 mei Cruijff, Buffett en Jobs wijzen beleggers de weg

Onderwerpen

  • aandelen

Nieuws van onze partners label connect

  1. 23 jun
    Absolute return-obligaties: een antwoord op het volatiliteitsprobleem
  2. 23 jun
    Enorme outperformance van dit obligatiefonds is moeilijk te negeren
  3. 17 jun
    Verstandig navigeren in onzekere obligatietijden
Meer van onze partners
Rob Stallinga Geplaatst op 13 juni 2024 08:00 meer
Bio Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.
Recente columns
  1. label connect Enorme outperformance van dit obligatiefonds is moeilijk te negeren
  2. “Trump 2.0 maakt vooral Azië great again”
  3. label connect Duurzaam en defensief: mixfonds van Cardano wint prestigieuze prijs
  4. label connect Topfonds Fresh Fixed Income Fund dubbel bekroond
  5. “Trump heeft de doos van Pandora geopend”
Populaire columns
  1. label connect Beleggen in de energietransitie voor duurzame impact én performance
  2. label connect “Op de lange termijn wint de dividendbelegger altijd”
  3. label connect Contrair en succesvol
  4. ”De financiële sector heeft een rol te spelen”
  5. “Het is fijn om goed te doen”

Meest gelezen

  1. Must Read 20 jun

    Must read: dit zijn de favoriete waarde-aandelen van Goldman Sachs
  2. Must Read 18 jun

    Must read: 'Wraakbelasting' jaagt beleggers uit VS
  3. Must Read 19 jun

    Must read: kan de Amerikaanse rente niet heel misschien toch omlaag?

Assetallocatie

  • label connect

    Assetallocatie 23 jun

    Enorme outperformance van dit obligatiefonds is moeilijk te negeren

    In een periode waarin obligatiefondsen moeite hadden een positief resultaat te boeken, wist het Fresh Fixed Income Fund van OHV consistent hoge rendementen te scoren. Onafhankelijk fondsanalist LSEG Lipper beloonde het fonds dit jaar daarom met maar liefst twee prijzen. Ook vorig jaar won het fonds al een LSEG Lipper Fund Award.

  • Assetallocatie 16 jun

    Sectie 899: exodusgevaar door Amerikaanse wraakbelasting

    Zoals Mozes in Exodus de Rode Zee spleet om zijn volk te bevrijden, lijkt de Big Beautiful Bill van Trump nu de kapitaalstromen tussen continenten te splijten. Het voorstel om een wraakbelasting in te stellen voor buitenlandse beleggers is opnieuw een aantasting van het vertrouwen in Amerika. Het vergroot het risico dat beleggers hun allocatie naar de Verenigde Staten heroverwegen, schrijft Thomas van Galen, Chief Strategist Achmea IM.

  • Assetallocatie 09 jun

    Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit

    Wat heeft 2025-2026 nog allemaal in petto voor aandelen, obligaties en valuta? Capital Group schetst een beeld van aanhoudend hoge volatiliteit, meer risico-aversie en tijdelijk gunstige vooruitzichten voor aandelen buiten de VS.

  • label connect

    Assetallocatie 05 jun

    De wraak van de thuisspelers

    Enguerrand Artaz van LFDE begrijpt wel waarom beleggers zich nu richten op de aandelen van Europese bedrijven, die sterk gericht zijn op de eigen thuismarkt.

  • Assetallocatie 05 jun

    Een zorgeloze en rooskleurige toekomst met ETF's

    Zelfs de beste aandelen gaan zo nu en dan door een diep dal. Met een indexfonds is de stress minder groot zonder dat dit ten koste gaat van rendement.

  • label connect

    Assetallocatie 02 jun

    Topfonds Fresh Fixed Income Fund dubbel bekroond

    Dit jaar ging het Fresh Fixed Income Fund van OHV Vermogensbeheer naar huis met twee LSEG Lipper Fund Awards. De outperformance van het obligatiefonds was in de afgelopen 3 en 5 jaar zo groot en zo consistent dat de jury niet om het fonds heen kom. Wat verklaart het succes? Wat zijn de verwachtingen? Wij vroegen het aan de fondsmanagers Richard Abma en Otto Bazuin.

Meer Assetallocatie
LSEG Lipper Fund Awards
  1. Online magazine Lipper Fund Awards 2024
  2. Contrair en succesvol
  3. Beleggen in de energietransitie voor duurzame impact én performance
  4. “Op de lange termijn wint de dividendbelegger altijd”
IEX Profs

Meld u aan voor de IEX Profs dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
© 2025 IEX Profs
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy Settings
  • Privacyverklaring
  • Disclaimer & Voorwaarden
  • Site feedback
  • Nieuwsbrieven
  • Quotedata by Euronext   & powered by Infront
  • © 2025 IEX / van beleggers voor beleggers
  • IEX Profs is onderdeel van IEX Group