Nieuws

Innovatie als smart bèta-factor

Gavekal Capital lanceert twee strategische smart bèta-ETF’s die blootstelling bieden aan kennisondernemingen.

Gavekal Capital lanceert twee strategische smart bèta-ETF’s die blootstelling bieden aan kennisondernemingen. De ene ETF richt zich op dit soort innovatieve ondernemingen in de ontwikkelde wereld, de andere specifiek op de opkomende markten

Beide nieuwe ETF’s bieden blootstelling aan de kennisfactor, een nog onontgonnen marktanomalie. De ETF’s volgen de Gavekal Knowledge Leaders Developed World, of de - Emerging Markets Index, gelijkgewogen indices waarin innovatieve kennisbedrijven vertegenwoordigd zijn.

Volgens Steven Vannelli, cio van Gavekal, is er een relatie tussen innovatieve ondernemingen en een uitzonderlijk aandelenrendement. Onderzoek heeft het bestaan van dit fenomeen ondertussen ook aangetoond. In de negentiger jaren werd de correlatie tussen het kenniskapitaal van een onderneming en de aandelenprestaties voor het eerst ontdekt.

Het ’Knowledge effect’
De tendens dat sterk innovatieve bedrijven excessieve rendementen opleveren noemt Gavekal het ’Knowledge effect’. De anomalie wordt verklaard uit het feit dat beleggers onvoldoende de investeringen in kennis weten te waarderen. Omdat de kosten voor de patenten als kosten afgeschreven worden maar niet op de balans geactiveerd worden, zijn deze ondernemingen normaliter ondergewaardeerd.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus