Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Nieuws

Smart in obligaties

Lombard Odier Investment Managementen en ETF Securities hebben drie smart-beta-obligatie-ETF’s gelanceerd.

Donderdag hebben Lombard Odier Investment Managementen en ETF Securities drie nieuw obligatie-ETF’s gelanceerd in Nederland. De nieuwe ETF’s zijn gebaseerd op de smart beta-obligatie-indices van Lombard Odier. Voluit heten de ETF’s:

• ETFS Lombard Odier IM Euro Corporate Bond Fundamental
• ETFS Lombard Odier IM Global Corporate Bond Fundamental
• ETFS Lombard Odier IM Global Government Bond Fundamental

Naar eigen zeggen zijn ze hiermee de enige aanbieder van dit soort slimme obligatie-trackers in Europa. Deze ETF’s lijken niet op smart beta-ETF’s op aandelen. Dat komt omdat de basis wordt gevormd door fundamentele factoren, geen puur kwantitatieve factoren. Kevin Corrigan van LOIM noemt het common sense-factoren.

“Een marketkapitalisatie-gewogen index stelt beleggers bloot aan landen met de meeste staatsschuld. Die wegen namelijk het zwaarst. Wij kijken onder andere naar de schuld van een land ten opzichte van het bbp – hoe lager hoe beter - de omvang van het land en de politieke en sociale stabiliteit. Deze factoren zijn van grotere invloed op of ze hun leningen aan obligatiehouders kunnen terugbetalen dan keiharde cijfers.”

Gevaren van morgen

Wat meespeelt voor Lombard Odier om (mede) smart-beta-ETF’s op de markt te brengen is de lastige obligatiemarkt. “Met de steunprogramma’s van de ECB (en Fed) zijn er kunstmatige effecten opgetreden in de markt. En de liquiditeit is niet vergroot, maar juist kleiner geworden. En wanneer gaat de rente stijgen? Dat zal ook grote invloed hebben op portefeuilles. Dit maakt actief beheer van obligatieportefeuilles op de oude manier erg moeilijk.”

Corrigan verwacht dat obligatiebeleggers die niet (alleen maar) in marktgewogen long–only obligatiefondsen investeren ‘een betere overlevingskans hebben bij de gevaren van morgen.’ Daarmee doelt hij natuurlijk op de verwachte stijging van de rente, die de obligatierendementen omlaag zal drukken.

Bij elkaar hebben beleggers nu zo’n 100 miljoen dollar geïnvesteerd in de drie nieuwe ETF’s. De ETF op de bedrijfsobligatie-index is het meest populair. “Dat is vooral omdat beleggers verwachten daar nu het meest te verdienen, maar de smart-beta-staatsobligatie ETF’s doen het juist beter qua rendement vanwege het uitsluiten van dure obligaties van landen die diep in de schulden zitten. Higher yield, short duration en minder renterisico,” zo vat Corrigen het samen.

De verwachting is dat de fondsen dit jaar stevig zullen groeien en in de loop van de zomer worden er nog twee soortgelijke ETF’s gelanceerd, aldus Philippe Roset van mede-aanbieder ETF Securities.


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie